NAKON SUDARA VLAKOVA: Vlak je bio star 40 godina – strojovođa teretnog javio o kvaru

U željezničkoj nesreći koja se u petak navečer dogodila kod Novske u mjestu Raić zasad se raspolaže podacima o tri poginule i 11 ozlijeđenih osoba koje su prevezene u bolnice u Slavonskom Brodu, Pakracu i Novoj Gradiški.

Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz, za N1 je komentirao što se dosad zna o nesreći kod Novske u kojoj su poginule tri osobe, a 11 ih je ozlijeđeno.

“Očevid je u tijeku, istraga traje i ona će nam dati potrebne informacije”, rekao je Ukić.

Otkrio je i u kakvom je stanju putnički vlak. “Vlak je star 40 godina, ali je tehnički ispravan i pouzdan. Prije dva dana imao je servisni pregled i sve je bilo u redu. Uvjeti vožnje vlaka, za to ću morati pričekati istragu.”

Dodaje da je brzina na toj pruzi 160 km na sat. Navodi da se u zadnje vrijeme ulaže puno u željezničku infrastrukturu.

Prilikom obilaska mjesta nesreće, vidimo da je iz smjera kretanja putničkog vlaka bila signalizacija stop, rekao je za N1 inspektor Agencije za istraživanje nesreća Tomislav Antun Biber.

“Treba se pristupiti micanju opreme, vagona, gdje će se utvrditi u kojem su položaju bili pojedini uređaji. Pristupit će se se i uzimanju zapisa iz teretnog vlaka. Plan je da se sljedećih tjedan do dva očitaju svi zapisi i krene u analizu i onda ćemo moći reci točniju informaciju uzroka ove ozbiljne nesreće”, kazao je.

Kaže i da je strojovođa teretnog vlaka javio dispečeru o kvaru.

“U tijeku je bila komunikacija strojovođe teretnog vlaka s dispečerima i oni su, u tijeku, baš kad je došlo do naleta, išli komunicirati prema dispečerima HŽ infrastrukture”, rekao je Biber.