NAKON OSTAVKE PETROVA: HNS pokreće interpelaciju, priključuje se i SDP – zazivaju se izbori

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Cijeli dan u Saboru bio je pun preokreta. Odluke su se donosile ad hoc, pljuštale su reakcije na reakcije, a kombinacije i scenariji mijenjali su se iz minute u minutu.

Izvješće: Mila Moralić

Od ranoga jutra zastupnici su užurbano prolazili hodnicima. Da je dan D znalo se odmah kad smo ih zbrojili. 151 zastupnik prisutan. Svi su došli na posao. Čudo. Toliko ih nije bilo ni na konstituirajućoj sjednici.

Na početku dana nešto samouvjerenija oporba. Saucha je stigao u Sabor, narasla je nervoza, nije se znalo kako će postupiti. HDZ-ovci tvrde, bit će sve u redu i likuju nakon rezultata glasovanja.

“Dakle mi smo ovdje na neki način izvrgnuti institucionalnom teroru od aktualnog predsjednika Sabora i mi ćemo inzistirati da se raspravi o njegovom povjerenju. Za njegovo povjerenje postoji 79 potpisa, dakle ljudi žele raspraviti prvo točku opoziva Bože Petrova”, rekao je Goran Jandroković. Nije se znalo kako će se stvari dalje razvijati. Raste pritisak na Petrova. HNS-ov Ivan Vrdoljak vrišti:

“Morate otići. A nakon te odluke HNS će podnijeti zahtjev za interpelaciju za Vladu RH kako bi vidjeli ima li Plenković većinu”.

Nakon što je Petrov podnio ostavku, novi šokovi. Proceduralno, nitko ne zna kako dalje. Nikola Grmoja poručuje: “Mi smo časni, svi drugi nisu. Postaje jasno da je samoraspuštanje iluzija.”Imamo potpise našeg Kluba zastupnika i SDP-a koji je rekao da je za to. Uvjeren sam da bi oni to potpisali, ali imamo problem HNS-a, IDS-a, Lovrinovića koji vjerojatno da sačuvaju saborske fotelje ne žele ići na nove izbore, a HNS i IDS se nadaju suradnji s HDZ-om nakon lokalnih izbora”, rekao je Grmoja.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ponavlja: “Nema većine. No većinu više nitko ni ne traži. Ovako je odgovorio na pitanje je li iznenadio potez Petrova.”Bio sam iznenađen vremenom kada je to napravio. Mi u SDP-u smo sasvim sigurno predvidjeli i takav scenarij. Što se tiče njegovog tajminga, to je njegova odgovornost. U ovom trenutku hrvatski parlament ne može nastaviti s radom”, rekao je Bernardić.

Novi čin drame na rasporedu je sutra.