NAKON ODLUKE EUROPSKOG SUDA: Oglasio se i Zdravko Mamić – hoće li mu biti vraćena imovina?

Podsjećamo kako je Europski sud za ljudska prava obavijestio odvjetnike Zdravka Mamića da je uzeo u razmatranje cijeli slučaj pokretanja postupka protiv Hrvatske.

“Ovo je jako veliki korak za Zdravka Mamića i cjelokupni postupak koji će se voditi dalje voditi pred Europskim sudom. Znamo da preko 90 posto slučajeva ne prođe prvu trijažu, da bude odbačeno odmah po zaprimanju, to znači da je Europski sud preispitao sve uvjete početne dopuštenosti, ali i puno više od toga. To znači da će pitanja, koja je komunicirao sa strankama, uzeti u meritorno razmatranje. Jako smo zadovoljnih i ovo je više od očekivanog – sve što smo naveli u tužbi, prihvaćeno je i poslano na očitovanje Vladi”, rekla je za RTL Lidija Horvat, osvjetnica Zdravka Mamića.

Što je to bilo? “Da mu je sudio pristrani sud koji nije ovisan, razloge znamo. Da je optužbu zastupao neovlašteni tužitelj, da je podnositelj bio neovlašteno udaljen iz sudnice i zgrade suda, a posljednje da su izjave najviših državnih dužnosnika potencijalno mogle utjecati na pravičnost postupka”.

Što ako presuda padne? – upitana je odvjetnica Horvat, koja je na to rekla: “S obzirom na to da je predmet komuniciran s osnove članka 6. Konvencije, a to je pravo na pravično sušenje, on gotovo uvijek dovodi do obnove kaznenog postupka. To znači da cijeli kazneni postupak mora početi iznova pred drugim sudskim vijećem i drugimsudom. Također uzet će se u novo razmatranje oduzimate oduzimanje značajne imovinske koristi.

A na pitanje znači li to da bi mu se vratile nekretnine i novac? – odvjetnica je kazala: “Potencijalno da”.

Nakon svega na Facebooku se oglasio i Zdravko Mamić, ali vrlo kratko:

“Pravda je spora, ali dostižna. Nadam se da će u trenutku kada je Hrvatskoj nužno potrebna reforma pravosuđa koju sam pokrenuo, institucionalnu pravosudnu reformu pokrenuti Europski sud za ljudska prava!”.

Objavio je video s RTL-a.