DORH POKRENUO ISTRAGU: Podsjetimo, 18 korisnika umrlo je u staračkom domu u Splitu

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 4. studenog 2022., donijelo rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1960., 1964., 1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi iz članka 192. stavak 4. i 6. u svezi članka 180. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, a rješenje je poslano okrivljenicima 7. studenog 2022.. DORH-ovo priopćenje o otvaranju istrage prenosimo u cijelosti.

“Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici od 11. ožujka 2020., odnosno od proglašenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 Odlukom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, do 7. travnja 2020. u Splitu, počinili navedeno kazneno djelo. Osnovano se sumnja da su to kazneno djelo počinili prvookrivljenik kao ravnatelj jednog doma za starije i nemoćne osobe, drugookrivljenica kao glavna medicinska sestra u tom domu i ujedno voditeljica odjela za brigu o zdravlju, pojačanu njegu i rehabilitaciju, te trećeokrivljenica kao doktor opće medicine koji liječi korisnike smještene u domu.

Osnovano se sumnja da je troje okrivljenika, kako u navedenim funkcijama tako i kao članovi povjerenstva pružatelja usluga socijalne skrbi tog doma, postupili protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija i protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi donesenom u rujnu 2019. godine, a potom i protivno Uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u Domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020.

Izvor: dzsino-split.hr

Postoji osnovana sumnja da nisu u potpunosti provodili tražene preventivne mjere odnosno nisu poduzeli radnje za rano otkrivanje infekcije te nisu pravodobno prijavili nadležnoj epidemiološkoj službi pojavu temperature i drugih simptoma koji su mogli upućivati na infekciju virusom SARS-Cov-2 kod korisnika (bolesnika s povećanim rizikom obolijevanja) tog doma u jednom objektu.

Osnovano se sumnja da nisu uspostavili jasan i jednostavan sustav kretanja osoba unutar ustanove odnosno nisu u potpunosti ograničili kretanje korisnika i djelatnika unutar ustanove, niti su kao članovi navedenog povjerenstva, sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija, imenovali tim za kontrolu bolničkih infekcija koji svakodnevno provodi, prati i nadzire mjere sprječavanja, suzbijanja i kontrole infekcija povezanih s bolničkom skrbi te nadzire provedbu preporuka, lakomisleno smatrajući kako time neće izazvati opasnost po djelatnike i korisnike doma.

Uslijed svih navedenih propusta je 15-ero djelatnika doma i 59-ero korisnika doma zaraženo virusom Covid-19, a od kojih je 18-ero korisnika preminulo uslijed komplikacija uzrokovanih navedenom zarazom. Rješenje o provođenju istrage poslano je okrivljenicima 7. studenog 2022., a tijekom istrage će biti provedene zakonom propisane radnje u ovom kaznenom predmetu.”

Podsjetimo, na čelu tog doma bio je HDZ-ovac Ivan Škaričić, koji je sada pod istragom, zajedno s glavnom medicinskom sestrom, te trećeokrivljenom doktoricom opće medicine koja je liječila korisnike smještene u domu.