NAKON ODLUKE BRITANACA: Bruxelles i eurofili zabrinuti – euroskeptici u slavlju

telefon, london

Ipak Brexit! 51,9 prema 48,1 u postocima – tijesno i za dlaku, Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučilo napustiti Europsku uniju.

Uzdrmalo je to premijera Camerona koji podnosi ostavku. Tuga i zabrinutost u Bruxellesu i kod eurofila, dok traje slavlje euroskeptika. Unija bez Britanije neće biti ista, javlja Media servis.

S manje od 4 posto razlike u glasovima biračko tijelo UK je odlučilo – nakon 43 godine dosta nam je europske zajednice! Referendumu se odazvalo 72 posto birača. Za ostanak su bili London, Škotska, Sjeverna Irska, ali i mali Gibraltar nad kojim bi Španjolska sada htjela dijeliti suverenitet. Za izlaz su glasali Engleska i Wales…Ruralne sredine bježe od Bruxellesa, mlađi birači bili su skloniji ostanku u Uniji, stariji Brexitu.

Iako se zalagao za ostanak, čovjek koji je obećavao referendum i to obećanje održao, premijer David Cameron kojega mnogi smatraju odgovornim za ovaj rasplet, od listopada neće pohoditi Downing street.

“Britanski narod jasno je izabrao drugi put… Sukladno tome, smatram da zemlja zaslužuje svježe vodstvo..”Torijevci će odlučiti o nasljedniku. Da je odgovornost na Cameronu, smatra vođa laburista Jeremy Corbyn, jer izazovi su već tu.tower bridge, london

“Prvi je osigurati stabilnost funte, a drugi pokušati održati kontinuitet investicija, proizvodnje i industrija”Ne brine to čelnika UKIP-a, Nigela Faragea, zagovornika Brexita koji slavi: “Sviće zora neovisnosti Ujedinjegog Kraljevstva, kaže, a pristaše kliču.

Sada priznaje da ne može jamčiti 350 milijuna funti tjedno u zdravstveni budžet umjesto u kasu Unije, a upravo su to obećavali glasačima. Dok su zagovornici ostanka plašili financijskim posljedicama u slučaju Brexita, protivnici Unije u fokus su stavljali strah od imigracije. Konzervativac Boris Johnson za kojega se nagađa da bi mogao naslijediti premijera poručuje da je Unija “postala previše udaljena i odvojena od ljudi kojima bi trebala služiti.Ne treba žuriti. Ništa se neće kratkoročno promijeniti”, rekao je.

Rezultatom je nezadovoljan Sin Fein u Sjevernoj Irskoj, a već se spominje novi referenedum o škotskoj neovisnosti. Premijerka Nicola Sturgeon sklona pregovorima s Unijom poručuje da je demokratski neprihvatljivo Škotsku izvući protiv njene volje.

“Mogućnost drugog referenduma mora biti na stolu i ona je na stolu” Tuga u Bruxellesu. Žale zbog odluke šef EK Juncker, predsjednik Europskog vijeća Tusk i čelnik Europskog parlamenta Schulz. No po njima odugovlačenja izlaska koji može trajati i par godina, ne smije biti. Aktivira se članak 50. Lisabonskog ugovora.

“Spremni smo žurno pokrenuti pregovore o razdruživanju s Ujedinjenim Kraljevstvom.”big ben, london

“Danas u ime 27 lidera mogu reći da smo odlučni zadržati našu zajednicu 27 članica.”

“Jako smo žalosni odlukom glasača u UK, ali to je suvereni izraz volje britanskih birača za odlaskom…Ovaj dan predstavlja veliki rez za Europsku uniju i integracijske procese”, kazala je njemačka kancelarka Merkel.

“Britanska odluka zahtijeva da budemo svjesni nedostatka u funkcioniranju Unije i vjere u europski projekt. Europa mora biti nada za mlade”, poručuje francuski šef države Holland dok euroskeptici diljem kontineta slave, pa se najavljuju Frexiti, Nexiti i domino efekt.

Na Otok je došao Donald Trump, zagovornik izlaska i mogući novi američki predsjednik. Službena Moskva apelira na stabilnost. Hoće li Brexit imati dalekosežne negativne političke i ekonomske posljedice ne samo po Britaniju nego i cijeli kontinent ili ćemo svi izvući pouke i krenuti u promjene za bolju Europu? Ovakva kakva sada jeste, očito nije dovoljno dobra. Ovih dana vijećat će se izvanredno.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!