NAKON NASILJA U KONGRESU: Demokrati traže smjenu Trumpa – pozivaju se na 25. amandman ustava

“Ono što se jučer dogodilo u Kapitolu SAD-a bio je ustanak protiv Sjedinjenih Država potaknut od predsjednika”, napisao je Chuck Schumer, čelnik demokrata u Senatu SAD-a.

“Ovaj predsjednik ne bi više smio biti na dužnosti. Ako potpredsjednik i vlada odbiju reagirati Kongres bi se trebao sastati kako bi izglasao opoziv predsjednika”, dodao je.

“Jučer je predsjednik Sjedinjenih Država poticao na oružanu pobunu protiv Amerike”, rekla je Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, na konferenciji za medije, dodavši da je Trump time počinio “čin pobune”.

Pelosi je rekla kako je potrebno odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokraciju.

“Ne mislim da se treba dugo čekati na odgovor” potpredsjednika Mikea Pencea, rekla je Pelosi, a u slučaju da se to ne dogodi Pelosi ne isključuje mogućnost da demokrati u Zastupničkom domu pokrenu postupak za Trumpov opoziv.

Po 25. amandmanu ustava članovi vlade mogu smijeniti predsjednika ako utvrde da nije sposoban obavljati dužnost, a po izvoru upoznatom sa situacijom članovi Trumpove administracije su raspravljali o toj mogućnosti.

Komentiraj