MOSTOVCI UPOZORAVAJU: U Zagrebu nedostaje 9000 mjesta u vrtićima

”Zagrebu nedostaje dječjih vrtića”, upozorili su iz Kluba gradskih zastupnika MOST-a. Najviše problema imaju Sesvete, Dubrava, Stenjevec i Novi Zagreb-zapad. Neke od tih četvrti imaju i najviše roditelja-odgojitelja, stoga smatraju da bi tu moglo doći do dodatnih problema.

Izvor: Media servis

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika MOST-a Marko Sladoljev istaknuo je da u pojedinim četvrtima gdje je broj stanovnika povećan doseljavanjem i izgradnjom novih zgrada, nisu izgrađeni novi vrtići. Također je kazao da dobivaju mnogo upita zabrinutih roditelja koji smatraju da neće moći upisati djecu u zagrebačke vrtiće. O uvođenju modela “trećeg odgojitelja” u vrtiće je rekao:

”Mi smo razgovarali sa Sindikatom odgojitelja u predškolskom odgoju i obrazovanju i oni su nam rekli da to nije nikakva mjera koja će pospješiti njihov rad s obzirom na to da ti treći odgojitelji ne mogu biti sami s djecom. To kao da rješavate probleme nedostatka učitelja zapošljavanjem asistenata u nastavi”.

Smatra da je u vrtićima i problem “političkog kadroviranja”.

”U Upravnom vijeću vrtića stoluju tri političara i dva predstavnika te ustanove. To znači da politika ima većinu. S obzirom na to da ide natječaj za izbor ravnatelja u nekim zagrebačkim vrtićima, pomno ćemo pratiti tko će biti izabran za ravnatelje, hoće li kriterij biti politika, a ne struka”.

Na mjeru roditelj-odgojitelj nadovezao se i nestranački zastupnik iz Kluba MOST-a Trpimir Goluža. Dao je primjer kako je u cijelome Gradu u toj mjeri oko 5900 korisnika, od kojih je njih 900 samo iz Sesveta.

”Ovom novom odlukom gradonačelnika gdje je zapravo ukinuo mjeru roditelj-odgojitelj, u petom mjesecu ove godine možemo očekivati ekstremnu navalu za upise u dječje vrtiće. S obzirom na to da u Zagrebu 9000 mjesta nedostaje da bi sva djeca koja su rođena u gradu mogla pohađati vrtiće, bojimo se da će tu nastati kaos”.

”To je pokazatelj da gradska vlast donosi odluke bez da prethodno razradi sve mehanizme za njihovo implementiranje na način da bitno ne otežavaju i ugrožavaju živote građana”, poručio je Goluža i apelirao na aktualnu gradsku vlast da s tim pod hitno treba stati.