MORH PRIOPĆIO: Završena akcija izvlačenja dijelova helikoptera iz mora

Svi izvučeni dijelovi helikoptera transportirani su u 93. Krilo HRZ-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku gdje će se izvršiti očevid, priopćeno je iz MORH-a.

Aktivnost izvlačenja iz mora dijelova helikoptera Kiowa Warrior OH-58D završena je u četvrtak, 30. siječnja 2020. godine, a snage koje su sudjelovale u aktivnosti vratile su se u matične postrojbe.

Prema informacijama čelnika Povjerenstva za istragu pada vojnog zrakoplova OH-58D registracijske oznake 327, glavnog vojnog zrakoplovnog istražitelja pukovnika Maria Počinoka, iz mora su izvađeni svi ključni dijelovi helikoptera uključujući između ostalog trup, transmisija s motorom, glavni i repni rotor i repna kupa.

Bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina, koji su tragično stradali u padu helikoptera (Foto: MORH)
Bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina, koji su tragično stradali u padu helikoptera (Foto: MORH)

„Aktivnost izvlačenja je službeno završila u 17,18 sati. Svi izvučeni dijelovi helikoptera transportirani u 93. Krilo HRZ-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, gdje će Državni odvjetnik sa svojim timom zajedno sa Povjerenstvom MORH-a izvršiti očevid.

Nakon toga Povjerenstvo će nastaviti s radom kako bi se što prije utvrdile sve okolnosti nesreće pada helikoptera“ rekao je pukovnik Počinok. U trodnevnoj aktivnosti izvlačenja dijelova helikoptera iz mora sudjelovale su snage Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova.