MODERNIZACIJA ŽELJEZNICA: U Končaru potpisan Ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka

U Končaru je potpisan Ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka s HŽ Putničkim prijevozom ukupne vrijednosti oko 840 milijuna kuna.

Izvor: Media servis

‘‘Ovo je vrlo važan projekt za razvoj modernog željezničkog prijevoza‘‘, rekao je premijer Andrej Plenković koji je sudjelovao svečanosti potpisivanja.

Istaknuo da je plan u sljedećem desetljeću investirati oko tri milijarde eura u željeznicu. Nabrajao je redom projekte od dovršetka nizinske pruge Rijeka-Zagreb-Botovo, trase koridora 10 od Zagreba do Vinkovaca te Tovarnika, završetak modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok, pruga Dugo Selo – Križevci, izgradnja drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica, pruga Vinkovci – Vukovar…
‘‘S ovim dionicama bit će ukupno od 165 km novih pruga. Svi ovi projekti stvorit će uvjete za brže i sigurnije putovanje naših građana, ali i za intenziviranje gospodarskih aktivnost‘‘.

Novi vlakovi financiraju se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je rekao da je ovaj projekt drugo planiran.

‘‘Mislim da su ovakvi projekti dobri jer se financiraju 85 posto bespovratnim sredstvima iz EU fondova, a i radi se o hrvatskoj tvrtki koja će proizvoditi te vlakove. Mislim da će pravi efekt za hrvatski proračun, gospodarstvo i izvoz biti vidljiv upravo na ovom projektu kojeg smo danas potpisali‘‘.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *