ISTRAŽIVANJE GLOBUSA: Sve više građana radi od kuće – uz dobre strane narušava se privatni život

Pandemija koronavirusa promijenila je radne navike u Hrvatskoj. Trenutno više od trećine građana radi od kuće, a među visokoobrazovanima gotovo polovica. To bi mogla biti jedna od trajnih promjena vremena u kojem trenutno živimo, rezultati su istraživanja koje je objavio tjednik Globus.

Izvor: Media servis

Znanstvenici s Filozofskog i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu proveli su veliko istraživanje o psihološkim i društvenim aspektima rada od doma. Prema njemu je prije pojave koronavirusa samo 2 posto zaposlenika u Hrvatskoj radilo od doma, ističe za Media servis autor teksta Boris Orešić iz Globusa.

“Istraživanje je pokazalo da su produktivniji i zadovoljniji s radom od kuće oni koji imaju bolje tehničke uvjete te su informatički vještiji, oni koji imaju veće stanove i radne sobe, kvalitetnije stolove i bolje stolce – općenito bolje uvjete za rad”.

S druge strane, dugotrajni rad od kuće ima i svoje mane – može ozbiljno poremetiti ravnotežu između privatnog i poslovnog života, naglašava Orešić u novom Globusu.

“Tu dolazimo problema što ljudi prestaju imati jasnu granicu između privatnog i poslovnog života. Često im se radno vrijeme produži do kasnije navečer, a njihov dom postaje radno mjesto”.

Važno je, sva pitanja o uzajamnim obvezama poslodavca i zaposlenika, kad je riječ o radu od kuće, što prije regulirati, jer su sadašnja zakonska rješenja zastarjela, zaključno poručuje Orešić.

“Hrvatska ima zakon koji prepoznaje rad od kuće, samo to treba biti dogovor između radnika i poslodavca, da jedan i drugi na to pristanu, da se radniku koji radi od kuće omogući uvjeti dostojni posla koji radi i da za to bude pristojno plaćen”.

​Tri četvrtine Europljana želi nakon pandemije nastaviti raditi od kuće, uz postavljanje jasne granice između privatnog i poslovnog.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Odgovori