MINISTAR MALENICA: Nemamo službenu informaciju o optužnicama iz Srbije

Dok sa srpske strane pljušte reakcije na potvrđenu optužnicu zbog navodnih zločina hrvatskih ratnih pilota u BiH za vrijeme Oluje, s hrvatske strane se čekaju potezi i reakcija države.

Izvor: Media servis

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže kako se nada da će zločinci odgovarati, a srbijanska premijerka na Twitteru je napisala kako Srbija gleda u budućnost i baš zato traži pravdu za, kako kaže, krvoloke koji su pobili djecu. Podsjetimo, Srbija četvoricu hrvatskih pilota tereti da su ubili 13 civila od čega šestero djece. Da će Hrvatska zaštititi pilote rekao je Gordan Jandroković, a u istom tonu govori i ministar branitelja Tomo Medved:

“Pokušavaju izmijeniti karakter Domovinskog rata, ali to im neće uspjeti. Ta teza vezana za pokušaje promjene karaktera vojno redarstvene operacije Oluja neće proći. Međunarodni sud u Haagu donio je jasan pravorijek i ocjenu vojno redarstvene operacije Oluja. Zaštitit ćemo sve hrvatske generale, branitelje, časnike… Zaštit ćemo ih čvrsto.”

Osim potvrđene optužnice protiv četvorice pilota, iz Beograda najavljuju još novih optužnica. Slijede kaznene prijave protiv brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Ratnog zrakoplovstva, kao i protiv admirala Davora Domazeta Loše, koji je za Media servis rekao da nema komentara na optužnice i da je zadatak zakonodavne i izvršne vlasti koja razgovara s Beogradom da ih komentira.

Kaznena prijava bit će podignuta i protiv generala Pavla Miljavca, koji je za HRT rekao kako mu nije jasno na temelju čega će dizati optužnice. “Ni u jednom momentu zapovijed nije bila da se tuku civili”, rekao je i dodao “ako se podižu optužnice protiv najviše pozicioniranih generala, to ne može biti ništa drugo nego udar na državu”. Pozvao je državu da reagira i poduzme potrebne mjere.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica za RTL je rekao kako još nikakva službena informacija o optužnicama iz Srbije nije stigla. “Imamo informacije iz Vučićevih medija, nemamo službenu komunikaciju u ovom predmetu”, rekao je ministar i dodao kako će Hrvatska iskoristiti sve pravne mehanizme na raspolaganju. “Hrvatska neće dopustiti raspisivanje međunarodne tjeralice”, rekao je ministar Malenica.