MINISTAR FILIPOVIĆ TRGOVCIMA: “Ovo nije nikakve molba, nemojte loviti u mutnom”

Ministar Davor Filipović stao je nakon sjednice Vlade pred novinare i rekao kako je Vlada obvezala sve da se vrate cijene.

“Ovo je odluka kojom se šalje jasna poruka da se mora misliti na naše sugrađane i da se ne smije neopravdano dizati cijene. U nekim su situacijama cijene išle gore i do 80 posto, to se ne smije raditi. Svi koji se ne budu držali ovog zaključka, morat će nadležnim tijelima položiti račune. U slučaju da se to ne dogodi, iako vjerujem da će se svako razuman pridržavati ovog zaključka, to ne isključuje da ćemo mi u budućem razdoblju pribjeći i drugim načinima, možda i drugačijim poreznim opterećenjima”, rekao je Filipović dodajući da se ne može dogoditi da Vlada zbog krize isplaćuje plaću tisućama radnika u privatnom sektoru, a da neki odluče povećati cijene i direktno rušiti standard građana i potpirivati inflaciju.

“Ovo nije nikakva molba, ovo je obvezujući zaključak. Jasno je poručeno da obvezujemo subjekte da vrate cijene na one od 31. 12. 2022.”, kaže Filipović koji je uvjeren da će svi poštovati zaključak Vlade. “Tijela države će se pobrinuti da se on i poštuje”, kaže dodajući da u trenucima krize svi trebaju postupati partnerski.

Na pitanje o crnim listama, Filipović kaže kako su odluke Vlade pravno utemeljena. “Kad govorimo o crnim listama, trenutno se na stranicama Ministarstva mogu vidjeti izvještaji koji prate kretanje proizvoda iz devet gradova, s 800 prodajnih mjesta. To su izvještaji koji analitički govore kolika je bila cijena. Još ćemo pojačati tu analitiku tako da će građani moći pratiti kretanje cijena u centrima po pojedinim artiklima”, kaže Filipović za N1. koji smatra i da će se na ovaj način vidjeti tko misli na građane, a tko neopravdano diže cijene. “Svi se moraju ponašati odgovorno. Vraćamo cijene od 31. 12., nemojte raditi nepotrebna poskupljenja, nemojte loviti u mutnom”, kaže Filipović i dodaje kako se nada da neće morati koristiti dodatne mehanizme koji su na raspolaganju.

“Nikome nije porastao nikakav input preko vikenda, ovo je bio pokušaj onih koji su htjeli dodatnu zaradu… to neće proći”, rekao je Filipović. “Ovaj će zaključak biti na snazi dok god građani šalju različite prigovore i gdje god građani sugeriraju da nešto nije u redu. Za razdoblje dok traje pojačani nadzor i dok inspekcijski nadzori na završe”, kaže ministar.

I telekomi su najavili povećanje cijena. Filipović kaže da to vidi kao problem, i to ozbiljan problem. “Telekomi su obuhvaćeni mjerom kad govorimo o cijeni struje. Nije korektno najavljivati nikakva poskupljenja, posebno od strane telekoma. Oni dobivaju jeftinu struju, pozivamo ih da revidiraju to promišljanje, ako već nisu nešto povećali i da se drže ovoga da cijene budu na 31. 12.”

Ministar kaže kako je krajnji trenutak da svi počnu djelovati odgovorno i misliti na dobrobit građana te da je zaključak Vlade obvezujući i da će Vlada pomno motriti na sve koji ga pokušaju zaobići.