MINISTAR FILIPOVIĆ: Inin plin ostaje u Hrvatskoj – prodavat će se HEP-u po najnižoj cijeni

Odluka da plin proizveden u Hrvatskoj ostaje u zemlji nije dogovorena s MOL-om, no Mađari sada i nisu u prilici i ne mogu spriječiti provedbu te vladine odluke, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Ina će po njegovim riječima sav domaći plin prodavati HEP-u i to po trenutno najnižoj cijeni koju je odredila HERA, a to je a to je cijena za građanstvo od 41 eura po megavatsatu, dok je današnja cijena plina na  burzi 227 eura po megavatsatu. HEP će sav taj plin dalje distribuirati građanstvu i institucijama.

Današnja Vladina odluka da se sav plin proizveden u Hrvatskoj proda HEP-u, istaknuo je, nije dogovorena s MOL-om, već je donesena sukladno zakonu. Rekao je da će danas razgovarati s predstavnicima MOL-a, te da će ih o odluci informirati, no naglasio je da im je to najavio prošli tjedan, kako javlja N1.

Kaže kako ne postoji način da MOL spriječi današnju Vladinu odluku.

Upitan kolika je proizvođačka cijena Ine za plin u Hrvatskoj, rekao je da za te podatke treba upitati Inu, ali i da je stavljena najniža cijena koja se mogla staviti sukladno trenutnim propisima.

“Proizvođačka cijena je sigurno niža od ove koju smo mi odredili”, rekao je Filipović, dodavši da je rađeno sve po zakonu.