MILORAD PUPOVAC: Nismo mi prijetnja Hrvatskoj, vi ste prijetnja

Srpsko narodno vijeće u suradnji sa Savezom antifašista i antifašističkih boraca te općinama Vojnić, Topusko, Krnjak i Vrginmost obilježilo je danas 81. godišnjicu proboja obruča na Biljegu zahvaljujući kojemu je Petrova gora postala sigurno mjesto za izbjeglice, progonjene Kordunaše i Kordunašice, ranjene te njihove neumorne liječnice i liječnike u Partizanskoj bolnici.

Izvor: Media servis

Na mjesto prvog organiziranog otpora fašizmu u Europi program obilježavanja proboja započeo je polaganjem cvijeća za pale borce, čime je odana počast kordunaškim žrtvama rata. Vijence su položile delegacije Srpskog narodnog vijeća, SABA-e, VeDra-e, kao i zeleno lijeve platforme Možemo! i SDP-a, a predvodio ih je Mile Knežević, preživjeli partizan s Petrove gore.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac poručio je da pripadnici srpskog naroda antifašisti nisu prijetnja Hrvatskoj već oni koji ih sa saborske govornice nazivaju neprijateljima hrvatske države.
“Ako je antifašizam prijetnja Hrvatskoj koji mi dijelimo, zbog kojeg smo se danas okupili, onda treba reći da nismo mi prijetnja kao što nisu bili oni koji su 1942. godine ustali i napravili proboj, nego ste vi prijetnja Hrvatskoj kao i oni iz 1941. i 1942. godine – bili ste prijetnja Hrvatskoj i Europi kao što ste i danas.”

Uslijedio je kulturno-umjetnički program u podnožju devastiranog Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna na Petrovcu, autora Vojina Bakića, a nastupili su članovi i članice SKD Prosvjeta, pododbori iz Vojnića i Garešnice.