Milivoj Pašiček: Premijer i predsjednica podižu čaše, a Vlada i Sabor se tresu

Milivoj 2

Piše: Milivoj Pašiček

Ne znam u ime čega i koga su premijer Tihomir Orešković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nazdravljali čašicama dobroga vina uz nazočnost još trojice ministara iz Vlade.

Valjda nekoj novoj sreći, jer bio je petak i trinaesti ovoga svibnja. Ili možda samoj Vladi koja je sve više u rasulu, u kojoj čak i prvi i drugi potpredsjednik ne poštuju jedan drugog, u kojoj se jedan dan kaže jedno, a drugi dan nešto drugo, u kojoj premijer danima šuti dok mu se članovi Tim’s tima međusobno čerupaju i svakim danom izazivaju sve veće nepovjerenje da ta ekipa može nešto učiniti.

Ili su možda nazdravili novoj aferi u kojoj se našao prvi potpredsjednik kojeg neće moći oprati niti jedno povjerenstvo, jer će mrlje ostati. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ne lupa Vladi šakom o stol, a premijer Tihomir Orešković ocjenjuje da je sve fantastično i svako malo, kad netko zarati, kaže da će on to „komunicirati“.

Jesu li možda dizali čašice u zrak i nazdravljali sramotnoj činjenici što se već treći petak za redom nije uspjelo glasovati u Saboru jer vladajući nisu sposobni osigurati kvorum. Da, vladajući, jer kvorum nije briga oporbe. Vladajući vladaju jer imaju većinu, ili je ipak nemaju? Gdje je moral ljudima koji se nazivaju vladajućima, gdje im je čast i odgovornost prema građanima Hrvatske? I otkud sada otrovne strelice prema Ivanu Viliboru Sinčiću, jer on je kao srušio kvorum, jer se jednostavno –isključio. Pa, naravno da vladajuća većina ne može od njega tražiti da  održava ili podržava kvorum, i otkud uopće nekom takva ideja. Ako vladajući nemaju većinu, onda se valjda ide na nove izbore.

Pitanje je naravno i kamo su nestali ili nestaju svi oni koji su digli ruku za ovu Vladu i koji su digli ruku za proračun? Jesu li možda u akciji preslagivanja većine? Nikada se u povijesti hrvatske države nije dogodilo da se u Saboru ne može osigurati kvorum tri petka za redom. Bit će ta tri nesretna petka crnim slovima zapisana u našoj parlamentarnoj povijesti. Tužno i jadno. Ustavna je obveza zastupnika u Saboru raditi svoj posao i glasovati. Sabor je zakonodavac.

Mnoge važne stvari za građane čekaju da budu izglasane. A ako nisu kriva je vladajuća većina koja mora paziti na kvorum. To im je i dužnost. Oporba ima legitimno pravo da ga ruši. I to ona oporba za koju Željko Reiner, predsjednik Sabora, kaže da je u rasulu i da će vladajući opstati. Ako je oporba u rasulu, što je tek s vladajućima, dragi gospodine Reineru?! I na čemu će vladajući opstati? Na plećima ljudi koji sve teže žive, gledajući vas gore nemoćne i nesposobne da nešto učinite. Zar vam se ne čini koliko ste smiješni i maloj djeci kada gotovo vičete kako „nekome gumb ne radi“, očajnički tražeći tu vladajuću većinu koje nije bilo. Pa, ne možete izglasati niti ukidanje ureda Stipi Mesiću, iako je to bila jedina mjera oko koje su se i Domoljubna koalicija i MOST bezrezervno složili.

Jesu li tome nazdravljali predsjednica i premijer? Vide li oni da Hrvatska niti ima čvrstu i stabilnu Vladu, a niti parlamentarnu većinu. Vide li oni kako se sve trese, kako vibrira u birtijaškim svađama i u inatu do puknuća?!

Komentiraj