MARATONSKI SASTANAK: Nema dogovora Vlade i sindikata – štrajk ide dalje

Opet maratonski sastanak i dugi i teški pregovori između sindikalista i Vlade i o tome hoće li i kada prestati štrajk prosvjetara i učenici se vratiti u klupe.

Pregovori su se trebali nastaviti u 15 sati, ali do 17 sati trajale su konzultacije i jedne i druge strane pa je sam sastanak kasnio. U 19:30 sati još uvijek su svi bili u zgradi vlade, a uopće nije poznato u kojoj su fazi razgovori.

Znalo se tek da je na stolu nova ponuda Vlade. Neslužbeno se spominje da bi se moglo ići u smjeru koeficijenata po modelu 3+3, no pitanje kojom dinamikom.

Onda je sastanak završio u 21,30, ali bez dogovora.

“Danas smo zaključili da imamo još malo vremena za razgovor. Sutra ćemo nastaviti pregovore, sutra očekujemo završetak. Dogovorili smo da daljnje izjave ne dajemo, nećemo izlaziti s detaljima”, rekao je Mihalinec nakon sastanka, te dodao kako štrajk ide dalje.

Nastavak razgovora je u ponedjeljak. Radi nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja i znanosti, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP 25 u Madridu.

Prije pregovora s Vladom sindikalni čelnici su rekli da je koeficijent ključna riječ koja može zaustaviti štrajk, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak apelirala je na sve da se danas konačno dogovore te ponovila da su potrebna hrabra i brza rješenja.

“Vjerujemo da Vlada ima ponudu za koju smatraju da je dovoljno dobra da se učitelji i učenici sutra vrate u klupe”, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

“Koeficijent, to je ključna riječ koja u ovom momentu može zaustaviti štrajk”, dodala je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

“Ne bih kvalificirao da će popustiti bilo koja strana nego da će razum prevladati i da će sve to biti u interesu učenika i obrazovnog sustava”, rekao je čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!