MALI DISTRIBUTERI VLADI: Moramo unaprijed znati cijene goriva i trajanje obračunskog modela

Nastavno na odluku Vlade RH o maloprodajnom cijenama goriva od 1. kolovoza 2022., mali distributeri goriva ponovno upozoravaju kako proizvoljna promjena modela obračuna cijena naftnih derivata (tjedni i dvotjedni prosjek), bez da Vlada RH o tome obavijesti dionike na tržištu naftnih derivata, onemogućuje distributere u nabavi goriva.

Ponavljaju kako je nužno omogućiti distibuterima da dogovore nove uvjete s vlastitim dobavljačima na vrijeme, jer izmjene modela obračuna cijena diskriminiraju male distributere goriva i onemogućuju normalno poslovanje na tržištu dionicima koji nemaju pristup rafinerijskom gorivu.

Također, i ovotjedna Uredba za male distributere znači daljnje gomilanje gubitaka, jer se premija energetskog subjekta od 0,65 kn i dalje pogrešno naziva maržom distributera.

Naime, marža je znatno manja što i dalje onemogućuje financiranje tekućih troškova poslovanja zbog čega poduzimaju odgovarajuće pravne korake.

Ponovno apeliraju na Vladu RH da odgovori na njihove apele i molbe te ih uključi u proces donošenja odluka o maloprodajnim cijenama goriva kako bi svoje poslovanje pravovremeno prilagodili uvjetima na tržištu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!