ANTONIO GUTERRES: Čovječanstvo je jedan nesporazum od nuklearnog uništenja

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, raste međunarodna zabrinutost oko mogućnosti nuklearnog sukoba.

Izvor: Media servis

Na samom početku rata Putin je prijetio svakoj zemlji koja se pokuša uplesti u sukob Rusije i Ukrajine te je tada govorio kako će u tom slučaju odgovor Rusije biti brz i dovest će do posljedica kakve nisu viđene u povijesti. Sada Putin kaže kako nuklearni rat ne može imati pobjednika te ga ne treba ni započinjati.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je ipak kako opasnost od takvog sukoba buja, od Bliskog istoka i korejskog poluotoka do ruske invazije na Ukrajinu. Pozvao je na uklanjanje svog takvog oružja.

“Do sada smo imali nevjerojatnu sreću, ali sreća nije strategija niti je obrana od geopolitičkih tenzija koje su uzavrele do gotovo nuklearnog sukoba. Čovječanstvo je na samo jedan nesporazum, jednu pogrešnu procjenu od nuklearnog uništenja.”

Za to vrijeme, stanje na ukrajinskom ratištu je nepromijenjeno. Žestoke borbe i dalje se vode u Donbasu, Harkivu, na jugu zemlje… Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorava da se Rusiji ne može vjerovati. Iako je jučer prvi brod s ukrajinskim žitom isplovio iz luke Odesa, nakon što su Ukrajina i Rusija sklopile dogovor, Zelenski ipak kaže kako ne smiju postojati iluzije da će se Rusija suzdržati od ometanja izvoza.

Ukrajinski predsjednik podsjetio je i na prošlogodišnju izradu Krimske platforme, koja na međunarodnoj razini predviđa odgovore na sigurnosne izazove, sprječavanje kršenja ljudskih prava i zaštitu žrtava.

“Tijekom godina okupacije Rusija je Krim pretvorila u veliki vojni zarobljenički logor – a deseci tisuća ljudi postali su njegove žrtve. Krim je postao mostobran za napade na slobodni teritorij naše zemlje… Slaba i nedovoljno principijelna reakcija na okupaciju Krima 2014. i sljedećih godina postala je jedan od preduvjeta da je ruska agresija uspjela narasti do ovakvih razmjera. Postupno ćemo uspostaviti pravdu u vezi s našim Krimom.