MACRON O BREXITU: Moramo odlučno prići izgradnji EU

Gotovo četiri godine od održavanja referenduma, Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je Europsku uniju. Kako je i najavljeno do kraja 2020. godine neće biti promjena za građane EU, što je omogućio prijelazni sporazum.

Izvor: Media servis

Građani diljem Ujedinjenog Kraljevstva slave, ali ima i onih koji su s tugom dočekali današnji dan.

Na svom Facebook profilu, građanima se obratio Britanski premijer Boris Johnson. U video poruci je nešto prije ponoći poručio:

“Za mnoge je ovo zadivljujući trenutak nade, trenutak za koji su mislili da nikada neće doći. Mnogo je i onih koji osjećaju tjeskobu i gubitak. Postoji i treća skupina, možda i najbrojnija, koja se počela brinuti hoće li politička rasprava doći kraju. Razumijem sve te osjećaje i zadatak moje Vlade jest ujediniti ovu zemlju i povesti nas naprijed. Večeras je najvažnije poručiti – ovo nije kraj već početak, ovo je rađanje nove zore. Podiže se zastor u novom činu naše velike nacionalne drame.”

Brexitom je EU ostala bez 66 milijuna stanovnika, a Francuski predsjednik Emmanuel Macron u svom jučerašnjem govoru, nazvao je izlazak Velike Britanije iz EU upozorenjem Europi.

“Ovo je tužan dan, nećemo to skrivati, ali to je i dan koji nas mora voditi da drugačije i odlučnije prilazimo izgradnji djelotvorne Europske unije.”

Njemačka kancelarka Angela Merkel mišljenja je da će brexit ostaviti dubok trag u Europskoj uniji, ali ipak vidi priliku za suradnjom.

“To je duboki rez za svih 27 država članica Europske unije, a i za Njemačku. Njemačka bi mogla ostati bliski partner i prijatelj Velike Britanije, jer imamo zajedničke vrijednosti.”

Komentiraj