LOV NA KVORUM: Problemi u Gradskoj skupštini

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini od jutra problemi zbog nedostatka kvoruma. Nastavak sjednice od četvrtka trebao je početi jutros u 9, no početak je prolongiran za 9 i 30 jer se u dvorani nije skupio dovoljan broj zastupnika.

Piše: Kristina Bokanić

Prvi veći problem nastao je kod Prijedloga odluke o određivanju poslova održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture koji se na odvodnju atmosferskih voda. Predlaže se da te poslove obavlja privatna tvrtka, a ne Vodoopskrba i odvodnja, što je Tomislavu Tomaševiću iz stranke Zagreb je naš “zasmrdilo” na mutne poslove.

“I dalje stoji neke dileme da li se uopće može ovakav posao povjeriti privatnom poduzeću, a da je to u skladu sa zakonom o vodama, čak i da je u skladu ta odluka se zakonom mi ćemo glasati protiv protiv, budući da je onda riječ očito ili o nesposobnosti gradskog komunalnog poduzeća to jest Vodoopskrba i odvodnje da na vrijeme osigura sve kapacitete tako da može u potpunosti to poduzeće obavljati ove poslove u svih 17 vijeća gradske četvrti, a ne samo u 7 ili se radi o tome da se od početka namješta taj posao privatnom poduzeću koje će onda zaraditi, čini mi se ipak da se radi o ovom drugom” kaže Tomašević.

Ne iznenađenje dobrog dijela zastupnika, ali i novinara predsjednik Skupštine sazvao je stanku od sat i pol na zahtjev kluba zastupnika Milana Bandića, koji je čini se krenuo u lov na glasove zastupnika koji su danas “markirali” sa sjednice.

Predsjednik Skupštine HDZ-ov Andrija Mikulić na upit o bilo čemu poziva se na Statut i poslovnik, pa tako i na upit je li stanka sazvana zbog ručka ili da većina skupi kvorum. “Mogli ste čuti da je određeni klub tražio stanku. Ako ste to već čuli onda bi trebali poznavati poslovnik na način da znate da predsjednik mora odobriti stanku, a onda dalje kao i svaki puta do sada mi proglašavamo stanku za ručak i ja sam to učinio običajeno kao i svaki puta da sada. Ne vidim tu ništa sporno, u 14.30 će te dobiti odgovor na vaš upit”, rekao je Mikulić.

U ovom sazivu Gradske skupštine postala je, čini se, uvriježena praksa da se sjednice razvlače po dva dana. Mikuliću, koji je prije nekoliko mjeseci obećavao da će se ta praksa ukinuti, to čini se ne smeta. “Dok je ovakav poslovnik, dok se ne iscrpe točke dnevnog reda, Skupština može trajati i mora, mi moramo sve točke proći”.

“Makar i četiri dana?”

“Koliko god je za to potrebno vremena, ja ne ulazim u taj dio, to je pitanje svakog od zastupnika ponaosob. Ja sam to u više navrata spominjao da taj poslovnik treba promijeniti, on će ući u proceduru promjene kako bi Skupština bila što brže efikasnije kao što smo to u jednom dijelu uspjeli sa elektroničkim glasovanjem.”

Sjednica se nastavlja u 14 i 30.

Komentiraj