OSOBE S INVALIDITETOM O DOMOVIMA: To nije životnego mučenje – nema slobode ni privatnosti!

invalid, kolica, invalidska kolica

U povodu jučerašnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Saboru je održan okrugli stol na temu njihovog prava na život u zajednici.

Piše: Andrej Štrkalj

Brojni bivši korisnici posebnih ustanova iznijeli su pozitivne primjere uključivanja odnosno povratka u društvo.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom upozorio je na povrede prava gotovo 7.000 osoba s invaliditetom koji i dalje žive segregirani u posebnim ustanovama. Osiguranje njihovog prava na život zajednici zadaća je cijelog društva te je taj proces nužno ubrzati, rekla je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević.

“Ovim skupom želimo podržati i ubrzati taj proces. Prilika koje su dobile neke osobe da žive običnim životom nakon izlaska iz institucije nije privilegija nekih, već pravo koje treba pripadati svima. Brojna su pozitivna iskustva ljudske transformacije onih koji su napustili ustanovu i započeli život kakav vodimo svi mi”, izjavila je Pekeč Knežević.

Domovi trenutno raspolažu sa 49 stambenih jedinica u državnom vlasništvu. Za dodatnu infrastrukturu osigurano je gotovo 499 milijuna kuna iz EU fondova te je trenutno na raspolaganje 107 milijuna kuna. Natječaj je otvoren do 2019. te su već odobrena sredstva za dva projekta vrijednosti 16 i pol milijuna kuna, izvijestila je resorna ministrica Nada Murganić.

„Trenutno u RH uslugu organiziranog stanovanja koristi 951 osoba i usluga se pruža u više od 250 stambenih jedinica i sve je to financirano iz državnog proračuna“.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom upozoravaju da su u obilascima ustanova socijalne skrbi uočili brojna kršenja temeljnih ljudskih prava. Tome svjedoče i iskustva bivših korisnika.

”To nije bio nikakav život to je bilo jednostavno mučenje. Nisam imala svoju slobodu niti svoju privatnost uvijek je netko od osoblja vikao na nas. Nisam mogla ići na izbore i nisam imala nikakav prava”.

”U domu sam bila građanka drugog reda, bila je zabranjena ljubavna veza. Bilo mi je dosta života razmišljala sam se ubiti”, poručile su Roza i Ružica koje već neko vrijeme ponovo žive u zajednici.„Ljudi koji me poznaju kažu da sam druga ja. “Hodam uzdignute glave, radim u kuhinji te dobivam plaću za svoj rad. Kupujem si što želim i što mi treba te osjećam da sam zdrava. Da sam ostala u domu propala bi”, istaknula je Roza.

“Živim sa svojim partnerom Zoranom, sama mogu posjećivati svoju djecu i ona mene. Odlazim u crkvu, idemo na izlete oporavila sam se i osjećam se zdravije”, rekla je Ružica.

Ratifikacijom Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom prije deset godina obavezali smo se prije svega na rušenje barijera u našoj svijesti, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković uz poruku da je život u zajednici temeljno pravo svakog čovjeka.

Komentiraj