LJUBO ĆESIĆ ROJS: Predsjednik Milanović se založio da me se skine s crne liste SAD-a

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović održao sastanak s 11 umirovljenih generala javnosti je ostalo n epoznato damu se na sastanku požalio Ljubo Ćesić Rojs.

Požalio se na “svoj slučaj” koji datira još iz vremena najžešćih operacija Haaškog tribunala, kada se njegovo ime našlo na “crnoj listi” State Departmenta, što je podrazumijevalo blokadu generalove imovine i svih tekućih računa te zabranu putovanja u SAD te Kanadu i Australiju. Kako piše Večernji list radi se o neriješenom slučaju iz područja Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog ministarstva financija, koji datira otprije 15-ak godina, kada se na listi našao skupa s generalima Antom Gotovinom i Rahimom Ademijem, čija su imena nakon pravomoćnih oslobađajućih presuda u Haagu s nje skinuta, ali ne i Rojsovo.

Kucao je Rojs zbog toga na vrata mnogih hrvatskih i američkih institucija, ali bez uspjeha. A onda je nakon što se požalio predsjedniku Milanoviću dobio potvrdu iz američkog veleposlanstva u Zagrebu da se konačno postupa u vezi s njegovim slučajem, a nakon što se, kako potvrđuje i izvor s Pantovčaka, predsjednik Zoran Milanović ondje osobno založio za njega.

Mnogi su mi ministri i veleposlanici, uključujući bivšu predsjednicu, obećavali da će se založiti da me se skine s te liste, ali to nikada nitko prije Milanovića nije učinio. Najviše me boli za Kolindu jer me uvjeravala da će moje dokumente predati predsjedniku Trumpu što se, naravno, nikada nije dogodilo. Nitko za mene ništa nije napravio, nitko list papira nije poslao u američku ambasadu ni u SAD, sve do Milanovića, kojemu sam na sastanku u oči rekao: “Predsjedniče, od 11 ovdje prisutnih generala, nas 10 je glasalo za Kolindu.”

Svaka mu čast, ja sam njega prije i napadao jer sam druga politička opcija, ali on je u roku od dva dana kontaktirao s ambasadom – kaže Rojs te dodaje da će američko veleposlanstvo sada učiniti ključne korake prema američkom ministarstvu financija te da se njegovoj agoniji nazire kraj. I zato sam ugodno iznenađen da je reagirao u tako kratkom roku. To više što su to mnogi obećavali učiniti, a nikada nisu – zaključio je Ljubo Ćesić Rojs za Večernji list.

 

Komentiraj