ZVONO NA UZBUNU: Dug Hrvatske viši od 300 milijardi kuna – prvi put u povijesti!

Hrvatska narodna banka objavila je najnovije podatke o hrvatskom dugu opće države koji je prvi puta u povijesti, krajem travnja, iznosio više od 300 milijardi kuna, točnije 304,9 milijardi kuna. 

Hrvatski dug porastao je u jeku zatvaranja gospodarstva zbog pandemije koronavirusa kada se država “krpala” zbog pada gospodarskih aktivnosti i mjera koje su uvedene kako bi se spasila radna mjesta i ukupno gospodarstvo. U travnju je dug opće države porastao za više od 6 milijardi kuna, s 298,8 na 304,9 milijardi kuna, javlja RTL.

Posljednji puta dug opće države bio je ispod 290 milijardi kuna u svibnju prošle godine. U drugom dijelu 2019. “poletio” je na 297 milijardi da bi ponovno pao početkom 2020. na 291 milijardu u siječnju i veljači. Potom dolazi koronakriza i on krajem ožujka iznosi 298,8 milijardi, a u travnju je prešao i magičnu granicu od 300 milijardi kuna.

Naravno, u  koronakrizi su se trendovi promijenili, BDP će sigurno padati, dug je počeo rasti pa će sigurno udio duga u BDP-u porasti dok se situacija ne smiri. No, vjerojatno će se oglasiti zvono na uzbunu sada kada je hrvatski dug po prvi puta preskočio magičnu svotu od 300 milijardi kuna.

Komentiraj