KOLARIĆ O BAČIĆU I OBNOVI: I do sada se znalo da je previše administraciji, pa ništa

Sve je spremno za potpisivanje konačnog dogovora o suradnji zagrebačkog SDP-a i platforme Možemo na razini grada Zagreba. Nagađa se da bi do službenog potpisivanja moglo doći uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine no još se ne znaju detalji tog političkog saveza na razini grada Zagreba. 

V.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a dr. Branko Kolarić u emisiji “Studio 4” rekao je da su pregovori u visokoj fazi i kako vjeruje da se sve može završiti u sljedećih desetak dana.

– Napisat ćemo na kojim projektima ćemo raditi. Dok nije bilo sporazuma dogovarali smo se od Skupštine do Skupštine, SDP je bio u skupštinskoj većini, ali sad ćemo imati plan do kraja mandata, pojasnio je.

Kolarić nije htio otkriti detalje sporazuma dodajući kako želi sve prvo dogovoriti unutar stranaka.

– Ključne probleme vidimo u području prometa od konkeretnih stvari do dugoročne vizije kako grad treba izgledati, drugo je urbano planiranje – kad se grade kvartovi i nove stambene površine da imaju prateću infrastrukturu, treće priuštivo stanovanje da se mladim ljudima da mogućnost za lakše rješavanje stambenog pitanja, bolnica južno od Save je nešto što će SDP sigurno gurati, naveo je Kolarić.

Kolarić je rekao kako će dobra suradnja zagrebačkog SDP-a i Možemo sigurno omogućiti i nešto slično na nacionalnoj razini.

U Vladu su izabrani novi ministri, no Kolarić je istaknuo kako s obzirom na dosadašnje iskustvo ne očekuje da će se zbog toga obnova nakon potresa ubrzati.

– Ja bih zaista volio da se to dogodi, ali od potresa je prošlo dovoljno dugo i nemamo nikakvih rezultata. Da je prioritet, nešto bi se više napravilo, očito to nije bio do sada prioritet, rekao je.

Novi ministar graditeljstva Branko Bačić planira obnovu ubrzati pojednostavljenjem administracije koja je dosad kočila obnovu.

– To doista ne mogu prihvatiti. Imamo Zakon o obnovi koji je već godinu i pol na snazi, kojim se to trebalo riješiti. Sad nakon dvije godine kažemo imamo previše administracije. Meni je to znak da se nije ozbiljno rješavalo. Naravno da ima previše administrativnih pripema, to je zaista loša stvar u državi. Ljudi koji izgubili domove očekuju nešto, a već dvije godine ništa se ne događa. To je katastrofa, upozorio je.