KLUPKO SE ODMOTAVA: Uz Turke i Amerikanci znali za terorističku braću – što se čekalo?

ibrahim, khalid, bakraoui

Nizozemska nije shvatila da je jedan od bombaša samoubojica u Bruxellesu, koji je došao na aerodrom u Amsterdamu, opasan i sumnjiv.

Rekao je to Ard van der Steur, ministar sigurnosti i pravosuđa Nizozemske, te dodao kako Turska nije slijedila uobičajenu proceduru kada ga je protjerala.

Ibrahim El Bakraoui koji se u utorak raznio na briselskom aerodromu prošao je kontrolu i ušao u Nizozemsku u srpnju prošle godine zahvaljujući lošoj komunikaciji između zemalja, dodao je ministar.

“On nigdje nije bio registriran, a turske vlasti nisu navele zašto je deportiran”, rekao je Ard van der Steur na konferenciji za medije.

“Turska nije slijedila normalnu poroceduru”, dodao je.

Pokrenuto je naravno i pitanja o sustavu monitoringa ili zadržavanja osumnjičenih za islamski ekstremizam koji se vraćaju s Bliskog istoka u zemlje u kojima su rođeni.

U međuvremenu su i ministri unutarnjih poslova i pravde Belgije, Jan Jambon i Koen Geens ponudili ostavke nakon što se Bruxelles našao na meti terorista u utorak.

Obrazložili su ih odgovornošću za propuste koji su doveli do napada terorista. Ali, premijer Belgije Charles Michel odbio je ponuđene ostavke.

“Ponudio sam ostavku, kao i ministar Geens. One su odbijene. Mi nastavljamo s radom”, izjavio je ministar Jambon za belgijske medije.

Priznao je i da su se pojavile dvije vrste pogrešaka.

“Jedna je na razini pravde, a druga se tiče oficira za vezu u Turskoj, za što su zadužena naša dva ministarstva”, rekao je ministar Jambon.

Ranije su već belgijske vlasti objavile da je jedan od bombaša samoubojca, Ibrahim El Bakraoui, bio poznat policijskim organima kao sitni kriminalac, ali da nisu imali saznanja o njegovoj radikalizaciji ili vezama s radikalnim muslimanskim pokretima.

No, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, objavio je da je El Bakraoui bio uhićen na granici sa Sirijom i deportiran. No, ustvrdio je Erdogan, belgijske su vlasti ignorirale upozorenja Turske da je ova osoba “terorist i strani borac”.

Belgijski parlament objavio je zahtjev da se povede istraga koja će ispitati kako su se belgijske vlasti ponašale u razdoblju do terorističkih napada na Bruxelles.

Saznaje se i kako su dvojica braće El Bakraoui, koji su izvršili samoubilačke napade u Bruxellesu, bili i poznati američkim vladinim agencijama prije napada.

Izvori su rekli da su Khalid i Ibrahim El Bakraoui bili na američkim listama potencijalnih terorista prije izvršenja napada.

Podsjećamo, belgijski tužitelji su identificirali Ibrahima El Bakraouija kao jednog od dvojice bombaša samoubojica koji je izvršio napad na briselski aerodrom “Zaventem”, dok je Khalid El Bakraoui izvršio saomubilački napad na metro stanici u blizini sjedišta EU.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!