KIŠA POTOPILA RIJEKU: U bujici poginuo muškarac, stradale zgrade, gimnazija…

Kasno poslijepodne Rijeku i okolicu je jučer pogodio snažan pljusak koji je s dolaskom večeri uzrokovao bujične poplave širom grada i mnogobrojne probleme u prometu.

U Rijeci su danas do 20 sati pala čak 133 milimetra kiše po četvornom metru, glavnina u zadnja dva sata.

Reporteri Novog lista javljaju da su brojne ceste potpuno zakrčene autima koji stoje u vodi. Nekim zgradama u centru grada su poplavljeni ulazi, a izgleda i da je došlo do oštećenja na zgradi Prve riječke hrvatske gimnazije.

“U Rijeci je oko 19 sati počela padati jaka kiša koja je potopila centar grada. Zaprimljeno je mnogo zahtjeva za ispumpavanjem vode. Zatvoren je promet u Ulicama Franje Račkog, Školjić i Fiumara”, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

“Poplavljeni su mnogi poslovni prostori, objekti i stanovi u gradu. Zbog poplavljene zgrade Policijske uprave primorsko – goranske na terenu su pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji će pumpama pokušati ispumpati vodu. Na terenu su sve žurne službe”, dodaju u tvitu.

HAK javlja da se dogodila prometna nesreća na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova OREHOVICA i ČAVLE (vijadukt Svilno) u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h.

O jakom nevremenu oglasio se i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović na Facebooku.

“Dragi ljudi, tko ne mora, neka ne izlazi. Ako vas je kiša uhvatila u gradu, oprezno i strpljivo… U stalnom sam kontaktu sa svim dežurnim službama, ljudi su na terenu, radi se na otklanjanju štete, sanira se sve što se trenutno može i koliko se može. Još jednom vas pozivam na oprez, pogotovo ako prolazite kroz centar. Rijeka nam večeras teče svom snagom…”, napisao je.

Dan nakon poplave u Rijeci vatrogasci su i dalje zatrpani pozivima na intervencije. U bujici je nažalost jučer poginuo jedan muškarac.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović za Media servis je poručio:

”Izražavam sućut obitelji nažalost poginulog u ovoj nevjerojatnoj katastrofi koja nas je zadesila. Pala je praktički mjesečna količina kiše. Situacija se preko noći normalizirala, promet je uspostavljen, službe su određivanje posao tijekom noći i neposredno nakon kiše”.”Jedan dio objekata je oštećen, čuo sam se s rektoricom Sveučilišta, najteže je bila oštećena zgrada rektorata i gimnazije. Prema jučerašnjim informacijama neće biti škole danas u Prvoj riječkoj gimnaziji, a ostale zgrade prema onim informacijama koje imam nisu pretrpjele veća oštećenja. Znači škole i vrtići rade normalno”.