JOŠ JEDAN VELIKI USPJEH: U KBC Zagreb mala Diana (5) dobila novo srce

Još jedan veliki uspjeh transplantacijskoj tima KBC-a Zagreb. Samo prošli vikend, u dva dana, obavljeno je deset transplantacija – sedam u inozemstvu i tri u Hrvatskoj. Među pacijentima je i petogodišnja djevojčica koja je dobila novo srce. Prije šest mjeseci petogodišnjoj Diani postavljena je teška dijagnoza.

– Oslabljena funkcija lijeve klijetke gdje je djevojčica imala još jedan veliki tumor, kazala je za HRT Dorotea Bartoniček, dr. med., specijalist pedijatar u KBC Zagreb.

– Svašta sam očekivala da će biti, ali da djetetu od pet godina treba srce, rekli su Dianini roditelji Sanela i Saša Sabljak.

– I započeto je liječenje lijekovima da bi se dijete stabiliziralo i moglo biti otpušteno kući dok je čekalo srce, naglasila je dr. Bartoniček.

Nakon dva mjeseca malena heroina dočekala je novo srce.

– Prebrzo se sve odvijalo, jednostavno nismo vjerovali, iznenada. Pomiješani osjećaji. Strah, pa opet sreća što je došlo, što će se moć napraviti, poručili su Dianini roditelji. Četiri sata trajala je operacija koju je transplantacijski tim uspješno završio.

– Ona je bila hrabra i prije i sad je hrabra. Naravno, dijete je hemodinamski sada stabilno, ona je dobro, još je čeka dugačak put, ali zapravo jako dobro podnosi sve naše intervencije i naše uplitanje, istaknula je Bartoniček.

Blagdan Velike Gospe, kaže njezina majka, slave kao novi rođendan. – Novo rođenje, još jedan rođendan. Još čekamo oporavak, ali sve ide super, kazali su veselo roditelji.

Taj vikend malena Diana nije bila jedina kojoj je transplantacijski tim KBC-a Zagreb spasio život. – Uoči blagdana Velike Gospe realizirano je deset eksplantacija unutar KBC-a Zagreb i deset transplantacija od čega tri u Hrvatskoj, a sedam u inozemstvu, naglasio je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

Liječnici su dali sve od sebe i učinili velike stvari.- Bilo je puno ljudi, nije ih lako bilo dobiti taj vikend, jedan dio njih je prekinuo svoj godišnji odmor da bi mogao sudjelovati u eksplantacijama i transplantacijama i ja im još jednom zahvaljujem i čestitam, poručio je Ćorušić.

– To su heroji, to je neopisivo, nemam riječi, dodala je Dianina majka Sanela Maslić-Sabljak.

– Dobiti organ za transplantaciju koji kod srca i jetre znači život, a kod transplantacije bubrega znači bolju kvalitetu života, rekla je dr. Jasna Brezak, spec. anesteziolog, transplantacijski~koordinator~KBC-a Zagreb.

A to je najveći dar koji možeš dobiti.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!