JENS STOLTENBERG: Prehrambena kriza nije uzrokovana sankcijama NATO-a nego ratom Putina

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg održao je zaključnu press konferenciju NATO samita u Madridu. Što se tiče krize s opskrbom hrane, istaknuo je da Rusija, a sada i Kina šire dezinformacije o odgovornosti za potencijalne nestašice.

Izvor: Media servis

Stoltenberg ponavlja ono što ruski agresor odnosno Moskva konstantno negiraju uporno pokušavajući pilu okrenuti naopako.

“Prehrambena kriza nije uzrokovana sankcijama NATO-a nego ratom predsjednika Putina. Najbolji način da se ona okonča jest da se zaustavi rat, a predsjednik Putin ga sutra može okončati tako da povuče svoje snage. Razni saveznici pokušavaju pomoći. Turska pokušava posredovati u nekakvom dogovoru. Također, Grčka je najavila kako je spremna osigurati brodove za prijevoz žita iz Ukrajine.”

I drugi saveznici ulažu diplomatske napore kako bi se postigao dogovor o prijevozu žita preko Crnog mora, nastavio je Stoltenberg. Rekao je i kako je prijevoz žita kopnenim putem u tijeku, a za ostale pravce će tek vidjeti što i kako može biti dogovoreno. Je li svijet ušao u razdoblje koje još opasnije od Hladnog rata, upitan je glavni tajnik NATO-a. Stoltenberg odgovara da svakodnevno gledamo patnju ukrajinskog naroda i da se situacija može pogoršati.

“Jer ako ovo preraste u opći rat Rusije i NATO-a, tada ćemo vidjeti patnju, uništenje i smrt na razini koja je mnogo gora od ove koju danas vidimo u Ukrajini. Iz tog razloga NATO ima dva zadatka: prvi je pružati podršku Ukrajini koja je bez presedana i koju pojačavamo i oko čega smo se dogovorili na ovom samitu, ali također imamo temeljnu odgovornost da spriječimo eskalaciju sukoba izvan Ukrajine.”

Kao domaćin samita, medijima se obratio i španjolski premijer Pedro Sanchez. Istaknuo je kako je ova nepotrebna i nezakonita agresija Rusije na Ukrajinu pokazala koliko je važno da se članice NATO-a drže zajedno. Govoreći o pristupanju Švedske i Finske je napomenuo kako su te zemlje zbog ruske agresije prekinule svoju dugogodišnju neutralnost ne zato da bi napale druge zemlje nego kako bi se zaštitile.

Osim rata u Ukrajini, tema samita bili su i terorizam, klimatske promjene i jačanje sveukupne, pa tako i financijske, spremnosti Sjevernoatlantskog saveza.