GRABAR KITAROVIĆ O POBAČAJU: Zabrana nije rješenje, ali to treba biti krajnji cilj

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović provela je dio svoje diplomatske karijere u SAD-u i dobro poznaje prilike u toj zemlji.

Za N1 komentirala je odluku američkog Vrhovnog suda kojom je srušena sudska presuda iz 1973., iz slučaja Roe vs. Wade, koja je desetljećima bila temelj ustavom zajamčenog prava na pobačaj u SAD-u.

Pravo na pobačaj će nakon ove odluke Vrhovnog suda biti u nadležnosti pojedine savezne države, ako Kongres odluči ne reagirati na rušenje ove povijesne presude.

“To je rasprava koja nas čeka, stvari se prelijevaju iz SAD-a”, kaže bivša predsjednica na pitanje možemo li i mi uskoro očekivati raspravu o ovom problemu.

“Kad govorimo o pravima žena, napravili smo nekoliko koraka unazad zahvaljujući pandemiji koja nas je strpala u kuće i redefinirala tradicionalnu ulogu žene i utjecala na ekonomsko i socijalno raslojavanje”, govori bivša predsjednica.

“Pitanje pobačaja je iznimno kompleksno, ne smijemo ući u neku ostrašćenu raspravu, treba biti racionalan i voditi računa o svim aspektima. Uvijek kažem da zabrana pobačja nije rješenje, ali ne može pobačaj biti dostupan ni u toj mjeri da idete na pobačaj kao po neku uslugu.

Treba ulagati u obrazovanje, mijenjati stav društva prema djeci iz izvanbračnih zajednica, omogućiti mnogo brže posvajanje djece i raditi na tome da pobačaj ne bude nešto čemu se pristupa jer je dostupan nego da to bude krajnji izlaz”, kaže Grabar-Kitarović.