IZLOŽBA HRVATSKIH SVETACA: Zadarska slikarica Iris Mihatov Miočić izlaže u Sesvetama

U Sesvetama je otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ zadarske akademske slikarice Iris Mihatov Miočić.

Portreti hrvatskih duhovnih velikana postavljeni su u galerijskom dijelu prostora udruge Zelene i plave Sesvete u Kelekovoj 2 sa željom da se Sesvećanima baš uoči svetkovine Svih svetih duhovni život obogati likovnim prikazima hrvatskih svetaca i blaženika.

Nakon uvodnih pozdrava tajnika udruge Zelene i plave Sesvete Radoslava Dumančića koji je poželio da izložba i nadalje svake godine za Sve svete dolazi u Sesvete, izložbu su uz autoricu predstavili rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Likovni osvrt dao je povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, dok je izložbu otvorio dekan Sesvetskoga dekanata i župnik župa Dobroga Pastira u Brestju preč. Zlatko Pavetić.

Foto: Borko Samec

Autorica je predstavila svoje likovne susrete s hrvatskim duhovnim velikanima. Tijekom višemjesečnog rada na osobit se način osobno povezala sa svima njima, posvjedočila je, ističući da je se posebno dojmila njoj dotada slabije poznata službenica Božja Marica Stanković.

Mons. Sente i dr. Baran govorili su o ideji cjelokupnoga izložbenog projekta koji već 15 godina, svake godine s portretima nekog drugog umjetnika, nakon četverodnevne manifestacije Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima putuje po Hrvatskoj s ciljem boljeg poznavanja i intenzivnijeg štovanja hrvatskih svetaca i blaženika.

Preč. Pavetić poželio je okupljenima puno duhovnog ispunjenja uz izložbu, mir i dobro, te čestitao svetkovinu Svih svetih.

Glazbeni obol svečanosti dali su učenici Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta.