IZ UREDA PREDSJEDNIKA: Milanović razgovarao s vodstvom Zajednice bokeljskih Hrvata

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Zajednice bokeljskih Hrvata, nevladine, nepolitičke, neprofitne organizacije osnovane s ciljem promicanja i zaštitite tradicije, kulture, gospodarske suradnje i humanitarnog djelovanja bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

U izaslanstvu Zajednice bili su predsjednik Srećko Đuranović, dopredsjednik Luka Perković, glavni tajnik Tomislav Brguljan, izvršni tajnik Marijan Banelli te član Zajednice i voditelj projekta Putevima bokeljskih Hrvata Toni Dabinović. Na sastanku se razgovaralo o položaju Hrvata u Crnoj Gori i, posebno, Boki kotorskoj, pri čemu su predstavnici Zajednice obavijestili predsjednika Milanovića da su Hrvatskom saboru uputili inicijativu za donošenje i usvajanje Deklaracije o Hrvatima Boke Kotorske i Bara. Na takav potez potaknula ih je aktualna politička situacija u Crnoj Gori nastala nakon zadnjih parlamentarnih izbora u toj državi, a koja se negativno odrazila na položaj hrvatske zajednice u Crnoj Gori, a osobito u Boki kotorskoj.

Predstavnici Zajednice bokeljskih Hrvata, nadalje, informirali su predsjednika Milanovića i o statusu Bokeljske mornarice, za Hrvate u Crnoj Gori iznimno bitnom pitanju. Iako je Hrvatska 2015. pokrenula inicijativu o zajedničkoj nominaciji za upis Bokeljske mornarice na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, rečeno je na sastanku, Crna Gora je to odbila i samostalno je nominirala. Zajednica smatra kako je to neprihvatljivo i podržava odluku Hrvatske da nastavi sa svojom nominacijom jer su, kažu, pripadnici hrvatskog naroda u Crnoj Gori i Hrvatskoj najzaslužniji za očuvanje tradicije bokeljskih pomoraca.

Na sastanku su izvijestili predsjednika Milanovića i o nastavku provođenja projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“ kojem je Predsjednik supokrovitelj s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. Projekt je započet prije četiri godine, a cilj mu je educirati građane obiju država o važnosti uloge bokeljskih Hrvata i njihovom bogatom kulturnom nasljeđu. Uz predsjednika Milanovića bio je savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.