IZ KUTA MINISTARSTVA: Evo što kažu o besplatnom prijevozu otočke djece s teškoćama u razvoju

Izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu su u tijeku i sva otočka djeca s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom imat će pravo na besplatan prijevoz, a zakon će biti donesen do kraja ove godine, poručili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Slijedom niza netočnih izjava nakon danas održanog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na čijoj se sjednici glasalo o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, ističemo kako prijedlog nije izglasan budući da predložene promjene nisu uvažene iz niza razloga a tim više jer je navedeni Zakon trenutno u izmjeni.

Ovim putem ističemo, kako je konkretni prijedlog saborskog zastupnika Arsena Bauka o kojem se danas odlučivalo na spomenutom Odboru, danas formalno odbijen od zastupnika vladajuće većine budući da je ocjenjeno kako navedeni prijedlog nije formalno provediv te je u nekim segmentima čak i diskriminatoran. Osim toga, kako smo i prethodno naglasili, Zakon je već u postupku izmjena koje će na detaljniji i bolji način odrediti kategorije osoba sa pravom na besplatni prijevoz a koji će se moći provoditi kroz mogućnost dokazivanja statusa invaliditeta ili statusa djece sa teškoćama u razvoju.

Još jednom ističemo i hvalevrijednu inicijativu “Udruge Brački pupoljci” čiji su prijedlozi uvaženi na Stručnom povjerenstvu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koje ujedno uključuje sve relevantne i zainteresirane strane tj. predstavnike. Spomenuto Povjerenstvo je do sada održalo nekoliko sastanka na kojima se raspravljalo osim o osiguranju besplatnog prijevoza za kategorije osoba sa invaliditetom i o uvođenju nove kategorije osoba s pravom na povlašteni prijevoz: djecu s poteškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku.

Tako bi pravo na povlašteni prijevoz i ta kategorija otočana koristila na temelju otočne iskaznice. Slijedom navedenog, trenutno se aktivno radi na izmjenama u tekstu nacrta prijedloga Zakona kako bi se na odgovarajući način uključile sve kategorije djece s poteškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku, kao posebna kategorija korisnika prava na povlašteni prijevoz uz roditelje/osobe u pratnji koji bi također imali pravo na besplatan prijevoz kada su u pratnji takve djece.

Prema postavljenom terminskom planu, očekuje se kako će Vlada Republike Hrvatske do kraja listopada 2019. godine usvojiti i uputi u prvo čitanje Zakon o izmjenama i dopunama zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Napominjemo također, kako je prethodno potrebno osim prikupljanja mišljenja nadležnih tijela, provesti i propisani postupak javnog savjetovanja u trajanju od 30 dana. Usvajanje konačnog prijedloga Zakona (drugo čitanje), predviđeno je do kraja 2019. godine kada će u Zakon biti uvrštene sve potrebne promijene kako bi sva otočka djeca sa poteškoćama u razvoju imala pravo na besplatan prijevoz” piše u priopćenju Ministarstva.