BORBA OKO GUP-A ZAGREBA: “Bandiću lojtru drži Plenković” – tvrdi Mrak Taritaš

Predsjednica GLAS-a optužuje gradonačelnika Bandića da sustavno prekraja GUP po vlastitoj i mjeri svojih prijatelja i kumova, ne mareći pritom što će ‘Zagrepčani izgubiti svoj grad’.

Piše: Branimir fagač

Predsjednica kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a ističe kako će se dopune i izmjene GUP-a koje nisu bile na javnoj raspravi 2017. godine naći na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine 10. i 11. srpnja.

Ističe da gradonačelnik Bandić za provedbu planiranih izmjena treba suglasnost ministarstava, odnosno podršku Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH.

Dotaknuvši temu gradnje ‘Zagreba na vodi’, spominje da se za bilo kakve prenamjene Hipodroma treba napraviti krajobraznu studiju, a da su zgrade na Velesajmu nepokretno zaštićeno kulturno dobro.

“Da tako nešto uopće i dođe na sjednicu i raspravu, bit će potrebne suglasnosti ministarstava, a ne sumnjam da će to Bandić s Plenkovićem uspjeti”, mišljenja je Mrak Taritaš.

Nadalje, tvrdi da Zagrebački gradonačelnik godinama pokušava napraviti GUP po vlastitoj i mjeri svojih prijatelja i kumova te da sustavno ‘gricka dio po dio grada’.

Mrak Taritaš iznosi i vrlo ozbiljne optužbe na račun Milana Bandića, tvrdeći da se iza izmjena GUP-a, osim projekata Hipodroma i Velesajma krije još 17 drugih lokacija sa istom sudbinom.

Navodi pritom Radničku cestu, Domovinski most, Ciglanu i naselje Prečko, za koje GUP predviđa da kod preuređenje neće biti potrebe graditi urbanistički plan uređenja, već će se ona izvoditi gradskim projektima.

“Građani Zagreba izgubit će svoj grad, koji se od 1750-ih razvija na temelju prostornih planova, a sad će se razvijati po mjeri Bandića gdje mu lojtru drži Plenković”, zaključila je Mrak Taritaš.