IVAN LOVRINOVIĆ: Lex Agrokor je prevara – već sada plaćamo tuđe dugove

lovrinović

Građani imaju pravo znati tko štiti krivce i tko je omogućavao kriminalne radnje, kaže osvrčući se na stanje u Agrokoru i oko njega, saborski zastupnik i čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.

Ovo je njegova objava na Facebooku, koju prenosimo:

NAGODBA JE DOKAZ DA JE LEX AGROKOR PREVARA

Ključni argumenti premijera i Vlade u donošenju Lex Agrokora bili su zaštita dužnika i radnih mjesta. Tako je i prvenstveni zadatak izvanrednog upravitelja Agrokora Ante Ramljaka, koji je imenovan od Vlade, bio da kroz restrukturiranje zaštiti dužnike.

No, on je hladno priopćio da su kreditori i strani investitori na prvom mjestu, a da za ostale ne ostaju ni mrvice kojima su se nadali i koje su im bile obećane!

Također, svi koji su imali dionice kompanija Agrokora jednostavno više nemaju ništa. Dakle, ono što je sada jasno jest da se u stvari proces nastavlja kao da je riječ o stečaju ili mješavini predstečajne nagodbe i stečaja. Postavlja se pitanje zašto se onda nije od početka proces odvijao prema zakonu o stečaju, za što sam se zalagao u Saboru, uz izmjenu nekoliko članaka Zakona o stečaju?

Pored toga, postojale su i druge opcije kreditiranja kako bi se osigurala likvidnost i kontinuitet poslovanja. No, sasvim je očito da je krajnja namjera bila da se u čitavu operaciju uključi drugi strateški partner u liku lešinarskog investicijskog fonda, koji je ključnu vjerovničku poziciju stekao dodatnim zaduživanjem Agrokora za oko milijardu eura i koji na temelju toga ima poziciju da odlučuje čitavom procesu restrukturiranja, odnosno nagodbama.

Štoviše, prema riječima više stručnjaka, povezanim društvima s Fondom isplatiti će se možda i 10 posto odobrenog kredita samo na usluge savjetovanja izvanredne uprave! Također, ni do danas ne znamo tko je sve sudjelovao u pisanju Lex Agrokora, premijer i potpredsjednica Vlade Dalić, skrivaju tu važnu informaciju od javnosti. Sada je jasno i zašto. Očito je da će kompanije iz zdrave jezgre postati plijen za tzv. strateške, strane investitore, koji do sada nisu mogli na druge načine do njih doći.

Sada se potvrđuje da sam imao pravo kada sam upozoravao da je Agrokor najveći sigurnosni problem u Hrvatskoj i da se preko njega žele ostvariti tuđi geostrateški i geopolitički interesi. Riječ je o neviđenoj manipulaciji i mogućim štetama zbog kojih bi vlada morala podnijeti ostavku i hitno se održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Rješenje o podjeli koncerna na dvije grupe, zdravih kompanija i one koje će završiti u stečaju i likvidaciji, nije iznenađenje i ono je poznato odavno. Ako je za takva rješenja trebalo savjetnike platiti oko 400 milijuna kuna onda je to strašno. Spašavanje zdrave jezgre Agrokora znači da će sve ostale kompanije u stečaj, a njih naravno nitko neće htjeti.

Zato sada svi oni koji su pisali, branili i podržali Lex Agrokor moraju javnosti odgovoriti na slijedeća pitanja:

– zašto, unatoč čvrstom obećanju Vlade, hrvatski građani već sada plaćaju visoki ceh promašaja privatnih tvrtki potaknutih političkim odlukama i propustima vladajućih političkih struktura

– tko će objasniti svima nama budućim umirovljenicima, ali i onima postojećim, da je na taj način upropašten i dio hrvatskih mirovina koje su preko mirovinskih fondova koji su kupovali dionice, završile u kompanijama Agrokora,

– tko će nadoknaditi štetu po tužbama protiv države koja se umiješala u probleme privatne kompanije?

Na žalost, bio sam u pravu, kada sam i gospođi Vidaković rekao da će dobavljači biti najveće žrtve i najveći gubitnici. Ponovno će i u ovom slučaju i opet preko leđa hrvatskih proizvođača i građana, banke najbolje proći, kao i u svim ostalim stečajevima i to je ono na što godinama upozoravam!

Zaključno; zbog svega toga, građani imaju pravo znati tko štiti krivce i tko je omogućavao kriminalne radnje. Hrvatski gospodarstvenici, dobavljači, proizvođači, zbog toga će izgubiti stotine milijuna, bolje rečeno milijarde, a mnogi će ili propasti ili biti dovedeni na rub propasti. Izgubit će i ukupno gospodarstvo, ali i svi mi ćemo izgubiti dio svojih mirovina.

Već sada plaćamo tuđe dugove, iako je Vlada tvrdila drugačije. Kako su vladajući političari presudili Povjerenstvu i istini, u ovom presudnom trenutku za Agrokor, pobrinut ću se, pažljivo prateći cijeli proces, da interesne skupine ne zabiju posljednji čavao u njegov lijes!

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/Prof.IvanLovrinovic/photos/a.943029865759257.1073741828.941907929204784/1721914407870795/?type=3&theater” bottom=”30″]

Komentiraj