IRSKA I DALJE PRIVLAČI: Svaki tjedan dobijem 500 eura – kaže Križevčanin, koji je zatvorio u nas kafić

Podijelite članak

 irska

U Irsku je Nedeljko otišao iz Križevaca prije tri godine. Prije toga u Križevcima je 2013. godine otvorio kafić. Mučio se, kaže,dvije godine, a onda je odlučio otići.

“Bila je to stalna borba s uvjetima poslovanja kod nas. Na plaću dvaput plaćaš porez, pa ide porez na dobit, pa porez na potrošnju, pa su PDV digli s 13 na 25 posto, pa je tu ZAMP… Odustao sam”, kaže za podravski. hr.

U Irsku je odlazio nekoliko puta sve dok nije našao dobar posao. Sada radi u velikoj mesnoj industriji sat vremena od Dublina.

“Firma se bavi peradarskom proizvodnjom i puno izvozi, najviše u Njemačku i Francusku. Posao nije težak, a jako je dobro plaćen. Tjedno radim 45 sati i dobijem 500 eura. To je najmanje 2000 eura mjesečno, a ako radim nedjeljom, što ne moram, još i više, jer se plaća duplo”, priča Nedeljko, pa kaže ponešto i o troškovima:

“Stanovanje je skupo za samca, ali ako uzmete kuću s još dvojicom, to je 230 eura mjesečno plus režije. Ipak, ne možeš tamo luksuzno živjeti ako hoćeš nešto ušparati. Namjeravam kupiti automobil i ondje je osiguranje jako skupo, 3000 eura i još 300 eura cestarine ako je automobil novi. Ako se ide doktoru, samo da vas primi košta 50 eura. Posjet zubaru najmanje 70 eura”.

Ima i poruku za one kojima ide loše u Hrvatskoj. Kaže da probaju okušati sreću u Irskoj uz upozorenje da moraju biti strpljivi.

“Potrebno je tu i malo sreće. I svakako je sa sobom potrebno uzeti najmanje 600-700 eura jer od prvih nekoliko plaća dobije se samo polovica”, kaže Nedeljko koji u Irskoj planira ostati nekoliko godina, a onda bi se s ušteđevinom vratio u Hrvatsku i ponovno okušao u ugostiteljskim vodama, ovaj put negdje na Jadranu.

Komentiraj