IRENA WEBER: Zagovaramo fokus na poduzetništvo, na poduzetnike, na pamet, izvrsnost

U novoj sezoni talk showa “1 na 1” prva gošća Romana Bolkovića bila je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i prva žena na toj dužnosti od osnutka HUP-a 1993.

Mežu ostalim govorila je o poduzetnicima i poduzetništvu: – Svjedočimo jednoj novoj generaciji poduzetnika koji postižu fascinantne uspjehe i na globalnoj razini, apsolutno se može promijeniti mentalitet i vidimo da se i mijenja, rekla je Weber za HRT.

Ta mlada generacija sjajnih poduzetnika je ona koja uspješno mijenja percepciju i približava poduzetništvo novim i mlađim generacijama.

– Jako gospodarstvo preduvjet je za povećanje standarda i za smanjenje raskoraka između standarda hrvatskog građanina i građanina Europe, a s druge strane sigurno i dobro plaćeno radno mjesto je jedina i najbolja demografska politika, objašnjava Weber.

– S obzirom na trenutačnu geopolitičku situaciju, naši ljudi koji su se odselili u inozemstvo pokazuju interes da bi se vratili u Hrvatsku i u suradnji s Ministarstvom rada razvijamo projekt povratka i privlačenja naše dijaspore natrag u Hrvatsku, ali i privlačenja kvalificirane radne snage, izjavila je.

Weber naglašava fokus na gospodarstvo kao ključan.

– Hrvatska nema alternative nego osloniti se na gospodarstvo, kaže.

– Zagovaramo, i dolazi vrijeme kada će se to konačno i dogoditi, fokus na poduzetništvo, na pamet, na izvrsnost, na poduzetnike koji stvaraju veću dodatnu vrijednost. To je put kojim moramo ići, ističe Weber.

– Osim cehovskih interesa HUP-a, postoje i brojni širi ciljevi udruge, poput suradnje s Hrvatskim Crvenim križem. Također postoji program mentoriranja mladih poduzetnika u kojem članovi s višegodišnjim iskustvom na platformi HUP-a pomažu i daju savjete mladim poduzetnicima. HUP razvija i bazu poslovnih žena, kako bi se osnažila poduzetnička atmosfera, naglašava Weber.