INSPEKTORI “ČEŠLJAJU” TRŽNICE: Nadgledaju sve osim kupaca kojih je sve manje

Državni inspektori nadzoru tržnice, a potkraj rujna 106 inspektora obišlo je glavne tržnice u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Nadgledali su sve, od prijave radnika do higijene prostora, opreme, djelatnika i sanitarnih iskaznica.

Jedino nisu brojali kupce kojih je sve manje. Kupuje se i po komad, ne samo na kilogram, jer umijeće je kupiti domaće i zdravo, uz ionako već rastegnute plaće i mirovine, piše HRT.

Krizu osjećaju i kupci i prodavači. “Utječe ova koronakriza, odrazilo se i na nas proizvođače, tako da je pala prodaja. Ali, zahvaljujući da imamo domaću kvalitetnu robu i konstantne mušterije, ljudi nas cijene”, govori Branko Ivković.

A najmovi su na mjesec i do 2 tisuće kuna po štandu. “Ajooooj, kad su poplave onda bude katastrofa, onda je stvarno jako loše. Trebalo bi natkriti malo bolje, ruglo jedno. Nikada nije bilo gore nego što je sada na tržnici”, naglašava Marko Pilipović.

I dok je paviljon ribarnice jedan od ljepših, onaj za meso najosvjetljeniji, kat paviljona za mliječne proizvode već godinu i pol, otkako je epidemije, zjapi prazan.

“Naši kupci kupuju po potrebi koliko im treba za dan, a imamo ove na veliko ugostitelje i za sada sve ide. Jeste li zadovoljno smještajem na Riječkoj tržnici? Pa jesmo, ali moglo bi biti puno lijepše”, naglašava Ana Tomić.

A ljepše će biti onda kada gradska tvrtka Rijeka plus, u čijoj je nadležnosti riječka tržnica, dobije rezultate nadzora Državnog inspektorata, s čijom akcijom nisu bili upoznati. Nakon izvida tržnica u četiri najveća hrvatska grada, državni su inspektori uvrdili 69 povreda propisa, realizirat će prekršajne postupke i naloge, a na licu mjesta izrekli su i 11 novčanih kazni, u ukupnom iznosu od 40 tisuća i 700 kuna. Tijekom samog inspekcijskog nadzora otklonjeno je čak 28 povreda propisa.

Slične nadzore nastavljaju i na tržnicama na malo, u svim ostalim gradovima Hrvatske.