IDE NOVA RUNDA PREGOVORA: Putin objavio uvjete za prekid rata – ne odstupa od svojih interesa

Oglasile se obje strane nakon pregovora, bit će još jedna runda Ukrajinska i ruska delegacija vraćaju se u svoje glavne gradove na konzultacije.

Ukrajinska strana nakon pregovora poručila je sljedeće: “Ukrajina i Rusija su na razgovorima identificirali niz tema te prijedloge i rješenja”.

Javio se i šef ruske delegacije Vladimir Medinski. “Sljedeća runda pregovora bit će održana na poljsko-bjeloruskoj granici”, objavio je.

Ukrjainski predsjednik Volodmir Zelenski potpisao je zahtjev za ulazak Ukrajine u Europsku uniju, prenosi Reuters.Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izrazila je u ponedjeljak u Berlinu, nakon susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžejom Logarom, skepsu glede brzog primanja Ukrajine u Europsku uniju.Tri uvjeta Rusije za okončanje rata

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je odvojeno razgovarao sa kolegama iz Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

Rješenje za Ukrajinu je moguće samo ako se uzme u obzir interes Rusije, rekao je Putin Macronu.

Ruski predsjednik je iznio uvjete za okončanje rata i to: demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, njen neutralni status i priznanje ruskog Krima od Kijeva.

Na drugoj strani, ukrajinska delegacija koja sudjeluje na pregovorima zahtjeva povlačenje svih ruskih trupa, uključujući onih sa Krima i iz Donbasa, rekao je savjetnik šefa Predsjedničke kancelarije Arestovič.

Inače, pregovori Rusije i Ukrajine počeli su danas u Gomeljskoj oblasti, potvrdilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.