I TO JE MOGUĆE: Bivšem HDZ-ovom načelniku smanjena kazna za silovanje, jer je odlikovani branitelj

Željku Prigorcu, bivšem HDZ-ovom načelniku općine Lasinje Visoki kazneni sud RH je potvrdio krivnju za silovanje mještanke Snježane K., ali mu je preinačio kaznu koju mu dosudio Županijski sud u Karlovcu, s dvije na godinu i pol zatvora.

Razlog “pomilovanju” nije moguće Prigorčevo kajanje, jer kazneno djelo nije nikada ni priznao, već – sudjelovanje u Domovinskom ratu, piše Jutarnji list.

Na nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Karlovcu iz veljače prošle godine žalila se Prigorčeva obrana, tražeći novo suđenje pred izmijenjenim vijećem, ali tužiteljstvo je tražilo veću kaznu. Visoki kazneni sud je zaključio da je osnovana žalba okrivljenika, i to u odnosu izrečene kazne.

Žaleći se baš na tu okolnost, na visinu izrečena kazne, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu navodi kako je prvostupanjski sud “precijenio utvrđene olakotne okolnosti”, a podcijenio otegotne na stranu optuženoga, odnosno da nije valorizirao “izrazitu kriminalnu nakanu optuženika” kao i okolnost da je oštećenica Snježana K. obiteljska osoba, pa posljedice djela ne pogađaju isključivo nju, kao i da je optuženik u vrijeme počinjenja bio načelnik općine, “što dodatno pojačava njegovu odgovornost”.

No, Visoki kazneni sud je našao argumente da kaznu još dodatno smanji .S pravom optuženik u žalbi tvrdi kako mu je prvostupanjski sud izrekao prestrogu kaznu za počinjeno kazneno djelo, jer je jednu okolnost neosnovano cijenio otegotnom – kritičnost prema kaznenom djelu, a još jednu uopće nije uzeo u obzir kao olakotnu, iako je trebao – on je odlikovani sudionik Domovinskog rata – piše sudac Željko Horvatović, predsjednik Sudskog vijeća Visokog kaznenog suda u obrazloženju.

Navodi propust karlovačkog suda što “uopće nije uzeo u obzir okrivljenikovo sudioništvo u Domovinskom ratu za što je višestruko odlikovan, a to je izrijekom bilo naznačeno u njegovom osobnim podacima u izreci presude”.Tijekom čitavog postupka Prigorac je negirao krivnju, tijekom obrane je navode oštećene nazvao “monstruoznim scenarijem, koji ga je uništio kao čovjeka”. Sutkinja je u prvostupanjskom postupku zaključila da je silovanja bilo, nazvavši to djelo odvratnim i odbojnim. Na mjestu silovanja pronašli su njegov DNK.