HSS PRIPREMA IZBORE: Odbijene žalbe Petir i Korena – pokreće se postupak političke odgovornosti

Krešo Beljak 2

Predsjedništvo HSS-a predložit će po jednog kandididata za svaku dužnost u stranci koja se bira na izbornoj skupštini 22. listopada.

Bit će to svojevrsna lista aktualnog predsjednika Kreše Beljaka, kojom će on testirati svoju snagu u HSS-u nakon otvorene pobune dijela članova predvođenih Marijanom Petir, koji traže Beljakovu ostavku.

Ostali zainteresirani za najviše dužnosti u HSS-u moraju skupiti dovoljan broj potpisa skupštinskih delegata, kandidati za predsjednika minimalno 100, a potpredsjednika najmanje 50 potpisa.

To su najavili Marijana Petir i Nenad Matić. Bit će to odlučujuća bitka za HSS, ili će Beljak učvrstiti svoje vodstvo ili će biti smijenjen pa će se HSS vratiti HDZ-u.

Marijana Petir zatražila je da se odgodi Izborna skupština jer je suspendiranima onemogućeno da sudjeluju u unutarstranačkim izbornim procesima.

Zatražila je i suspenziju svih suspenzija, prenosi Media servis.

U takvoj atmosferi u utrku za šefa HSS-a ide i Nenad Matić. O kandidaturi je Beljaka izvijestio nakon medija, jer se, kaže, bojao da će i njega suspendirati.

‘‘Ima puno stvari za raspravu. Vjerujem da će biti zanimljiva i da će ljudi razgovarati. Mada moram priznati da su u strahu. Meni će biti problem sakupljati potpise, malo su u strahu od aktualnog predsjednika da i oni ne budu suspendirani‘‘, rekao je uoči sastanka predsjedništva.

Matić vjeruje da će dobiti podršku za svoju kandidaturu.‘‘Idem na Predsjedništvo i prošireno Predsjedništvo prema zajedničkoj sjednici, ali i na Glavnom odboru ću biti u 12 sati. Očekujem da će se i podržati kandidature svih članova koji su se kandidirali kao i ja, ali vjerujem i drugi, za predsjednika stranke. Ali također da će se i ozbiljno razgovarati o svim suspenzijama. Jer sto suspenzija u jednom danu nije bilo u proteklih 20 godina u HSS-u‘‘, poručio je Matić.

K tome Matić je Beljaka prozvao za nanošenje velike štete stranci, jer je na posljednjem predsjedništvu, kaže, ‘pao‘ dogovor o bezuvjetnoj podršci Andreju Plenkoviću. Inače, kandidati za predsjednika moraju skupiti najmanje 100, a potpredsjednika najmanje 50 potpisa delegata.

U međuvremenu je održano Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) koje je većinom glasova odbilo žalbu članice Predsjedništva stranke Marijane Petir na odluku o suspenziji.

Odbijena je i žalba Darka Korena, koprivničko-križevačkog župana. I protiv Petir i protiv Korena je pokrenut postupak političke odgovornosti zbog opstrukcije prijevremenih parlamentarnih izbora.

Podsjećamo, oni su dvoje od sedmero članova HSS-a koji su uložili žalbe na suspenziju i čije je žalbe Predsjedništvo stranke također odbilo.

Predsjedništvo stranke većinom je glasova donijelo odluku i da se pokreće postupak političke odgovornosti i protiv troje suspendiranih članova koji nisu uložili žalbe.

Krešo Beljak rekao je da imaju još dosta suspendiranih članova, ali da je njihova situacija nešto bolja budući da nisu istupali u javnosti.

O zahtjevu Marijane Petir više pročitajte OVDJE.