HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO: Nedopustivo je Plenkovićevo ponašanje prema novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) smatra nedopustivim današnje skandalozno ponašanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prema novinarima te napominje kako nisu mediji ti na koje bi premijer i predsjednik HDZ-a smio i trebao usmjeriti svoj gnjev zbog problema sa stranačkim kadrovima, piše HND u četvrtak u svom priopćenju.

Premijer je danas više puta na krajnje neprimjeren način kritizirao novinare i analitičare jer ga, kako kaže, ne citiraju u cijelosti. Dok je danas odgovarao na novinarska pitanja o uhićenju bivše ministrice Gabrijele Žalac te njezinoj političkoj sudbini s obzirom na činjenicu da je i članica Predsjedništva HDZ-a, premijer se obrušio na kolegu Mislava Bagu, novinara Nove TV, kojeg je nazvao „još jednim iz kampa“, „kampistom“, a sve zbog Bagina pitanja zašto Gabrijela Žalac i dalje nije ministrica u Vladi ako je učinila toliko dobroga i lijepoga, kao što tvrdi premijer, navodi HND.

Premijer je u svom dociranju medijima istaknuo kako postoji „gro ovih dobronamjernih komentatora koji žive u takozvanim okvirima, ne prenose sve i kasnije citiraju jedni druge krivo bez da vide što je bilo izvorno”. U tu skupinu uvrstio je i kolegu Marina Veršića, novinara Al Jazzere, nakon što ga je kolega pitao „misli li da mu građani Hrvatske vjeruju kada kaže da je predan borbi protiv korupcije, dok je članica predsjedništva njegove stranke uhićena, a istražitelji će za nju tražiti istražni pritvor“. Premijer je pritom prozvao i novinara N1 televizije Ivana Hrstića, navodi HND.

Hrvatsko novinarsko društvo daje punu podršku kolegama i još jednom upozorava kako ovo nije prvi put da najmoćniji političar u državi docira novinarima, da ih praktički vrijeđa i da im tumači kako bi trebali raditi svoj posao. Za HND je to neprihvatljivo. Pravo je svakog novinara da postavlja pitanja, a dužnost je premijera da na njih odgovori bez vrijeđanja onih koji rade u interesu javnosti, poručio je HND u svom priopćenju.