HRVATSKO MINISTARSTVO TVRDI: Navodi državnog tajnika Zambije su netočni

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH reagiralo je priopćenjem na izjave zambijskog državnog tajnika o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji.

“Vezano uz netočne navode Dicksona Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije, o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji, iznesenih jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi”, najavljeno je iz MVEP-a.

“Ministarstvo će upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje g. Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret.

Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni. Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji”, dodaje se u prioppćenju hrvatskog ministarstva.

Podsjetimo, prema uredu visokog povjerenika za ljudska prava UN, predstavnik zambijskog ministarstva poručio je da djeca iz DR Konga koju je pokušalo posvojiti osmero Hrvata, optuženih za pokušaj trgovine djecom u Zambiji, moraju biti vraćena u svoju domovinu. Zambijski predstavnik kazao je i da je z suradnji s kongoanskim vlastima utvrđeno da je dokumentacija za posvajanje bila lažna, a vlasnik sirotišta u bijegu.