GUVERNER VUJČIĆ: Već idućeg ljeta cijene u kunama i eurima

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić održao je godišnji briefing za medije na kojem je, između ostalog, govorio o rastu cijena, inflaciji, oporavku hrvatskog turizma, kao i o problemima s kojima se suočavaju mali i srednji poduzetnici u Hrvatskoj.

Izvor: Media servis
No, glavna je tema bila ulazak Hrvatske u eurozonu što uključuje i pitanje zamjene kune eurom. Vujčić je pojasnio kako će se dvostruke cijene, u kunama i eurima, u trgovinama pojaviti onda kada Vijeće donese konačnu odluku.

“Ako ćemo 1.1.2023. ulaziti u eurozonu, već idućeg ljeta morat će se objavljivati dvostruke cijene”, poručio je Vujčić.

“Morat ćemo otkovati veliku količinu novca, morat ćemo posuditi novčanice od drugih središnjih banaka i poslije im vratiti te novčanice i osigurati da te novčanice budu 1.1. u rukama kako poslovnog svijeta, tako i građana kako bi mogli raditi sa novim novčanicama. Radit ćemo na zaštiti potrošača kroz obvezu dvojakih cijena i u kuni i u euru vjerojatno od ljeta iduće godine ako ćemo ulaziti 1.1.2023. godine.”

Hrvatska narodna banka očekuje da će rast BDP-a u 2021. godini biti 10,8 posto, no ističu i projekciju da bi inflacija mogla ubrzati na 2,4 posto u 2021.

Inflacija je i najveći rizik za sljedeću godinu. I sam Vujčić kaže kako za ostvarenje stope inflacije postoje najveći rizici koji se prvenstveno odnose na cijene energenata.

“Ukoliko bi u travnju kada dolazi do promjena cijena energije za plin i struju došlo do 10 postotnog povećanja tih cijena to bi utjecalo na promjenu projekcije inflacije za preostala tri kvartala na način da bi se one povećale s 2,2 posto na 3 posto zahvaljujući samo tim neposrednim efektima rasta cijena uz moguće prelijevenje.”

Dodao je kako se očekuje da će stopa inflacije ostati na razini 2021.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!