GRLIĆ RADMAN O VUČIĆU: Nije ovo odlazak na more, to je provokacija – neprihvatljivo!

“Prema neslužbenim informacijama doznali smo da bi predsjednik Srbije uz prethodni posjet Donjoj Gradini, da bi posjetio područje Jasenovca, Pakrac i ne znamo koja još mjesta”, rekao je na pressici ministar Gordan Grlić Radman.

“To smo saznali neslužbenim kanalima što je zapravo neuobičajeno u komunikaciji i taj izostanak službene komunikacije i diplomatske procedure smatramo da je neprihvatljiv. U petak poslijepodne smo uručili notu srbijanskom veleposlanstvu”, rekao je Grlić Radman.

“Podsjećamo da prigodom svakog posjeta stranih dužnosnika vrijeme, prigoda i plan posjeta trebaju biti dio dogovara dvaju strana. Hrvatska nije informirana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamjernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta”, dodao je Grlić Radman.

“Smatramo ovo provokacijom iz toga da žrtve nisu cilj, nego sredstvo. Cilj je predstaviti srbijanskoj javnosti napore predsjednika Vučića, dobiti dodatne političke bodove u trenutku formiranja nove srbijanske vlade”, rekao je Grlić Radman.

“Gospodine, ovo nije odlazak na more. Predsjednik države je štićena osoba, takav dolazak zahtijeva angažman hrvatskih vlasti. Mi uvijek najavljujemo dolazak, to je ovdje izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica”, odgovorio je ministar na novinarsko pitanje o proceduri.

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je u nedjelju da će od danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni u posebni režim kontrole. Grlić Radman je Vulinove izjave nazvao skandaloznima.

Grlić Radman rekao je da smo mi tolerantno društvo, ali da je ovdje prekršena procedura.

“Ne može se reći da je nekakav privatan posjet posjet spomen području Jasenovcu, Pakracu… To je prostor koji je bio poprište velikih sukoba, oružane pobune prije 30 godina, ovdje se trebamo okrenuti prema budućnosti. Ono što gospodin Vulin izjavljuje to nije, to je vraćanje u prošlost”, rekao je.