GRČKI SUD: Evo kako su BBB-i napali navijače AEK-a i zašto su u istražnom zatvoru

BBB-ima uhićenima u Grčkoj zbog tučnjave i sumnje u počinjenje ubojstva određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od bijega.

Izvor: Media servis

Grčki sud smatra da su uptuženici u sklopu navodne zločinačke organizacije “s jasnom sportskom referencom i navijačkom motivacijom težili sustavnom činjenju nedjela nad navijačima drugih klubova”.

U obrazloženju odluke o istražnom zatvoru opisano je i što se navodno događalo te večeri. Nakon telefonskog poziva članovi zločinačke organizacije okupljali su se u skupinama na sigurnim mjestima kako ih ne bi primijetili policajci u ophodnji i navijači suparničkih skupina.

Navodno su zatim vozilima stigli do mjesta gdje su se okupljali navijači suparničkih skupina gdje su se neprimijećeno parkirali u susjednim ulicama. Opremili su se eksplozivnim napravama, palicama, kamenjem i noževima te pješice pojurili prema svojim metama, izazivajući sukobe i fizičke ozljede te su pritom oštetili parkirana vozila oko njih.

DNK testiranja i dalje se čekaju, a u pokušaju pronalaska ubojice 29-godišnjeg navijača AEK-a policija pretražuje mobitele navijače Dinama – traže video snimke, fotografije i kontakte u Ateni. A huliganstvu treba reći – dosta! Poruka je to nakon sastanka predsjednika UEFA-e Aleksandra Čeferina i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa:

“Zamislite kakva osoba morate biti da napadnete drugu jer nosi drugačiji dres? Oni su rak nogometa. To nisu fanovi. Ne zovite ih tako. To su ljudi koji koriste nogomet za njihove idiotske ideje. Oprostite, ne mogu to pristojnije reći.”

Grčki premijer kaže da je dosta toga da navijači pod izlikom utakmica putuju Europom i dogovaraju sukobe. Upravo je to bio scenarij u slučaju naših državljana, a naša diplomacija radi sve što je moguće da su svi uhićeni sigurni i da im se pravedno sudi. Iako je premijer Andrej Plenković rekao da je pričao sa grčkim premijerom, on je indirektno uputio poruku hrvatskim vlastima:

“Reći ću samo da će krivci biti pronađeni i kažnjeni, deseci osumnjičenih već su identificirani i dopustite mi da kažem nešto: Grčka je pravna država, imamo pravila, pravda je neovisna, ni država ni grčko pravosuđe ne prihvaćaju sugestije od bilo koga izvan granice čak i ako je to službeno upućeno.”