GRBIN O ŽALAC: Vođenje kaznenog postupka spašava Ured europskog javnog tužitelja

U Saboru uzavrelo uoči rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima. Tema – uhićenje bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac.

Stanku su zbog informacija o uhićenju tražili Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka i šef SDP-a Peđa Grbin.

“Kako očekujete da građani imaju povjerenja da se rade neki reformski zahvati u pravosuđu i da ih predlaže stranka koja ne samo da je sama osuđena za koruptivno kazneno djelo nego su i njeni dužnosnici bivši i sadašnji evidentno redovito, dakle na mjesečnoj bazi uhićivani zbog koruptivnih kaznenih djela. Mi imamo ozbiljnu krizu vlasti u koju se ne može imati povjerenja.”

Grbin ističe da vođenje kaznenih postupaka spašava Ured europskog javnog tužitelja.

“Ured koji je počeo s radom prije nekoliko mjeseci već daje rezultate na pitanju članice predsjedništva HDZ-a gospođe Gabrijele Žalac. Od 2019. je ova afera poznata javnosti. Trebao se osnovati Ured europskog javnog tužitelja da se nešto pokrene sa mrtve točke i to je najbolji pokazatelj stanja u pravosuđu, a mi predlažemo ovu analizu zakona.”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon sastanka s predsjeništvom Sabora nije imao previše riječi o uhićenju:

“Nemam nikakvih informacija. Naravno da me iznenađuje, ali bio sam sada na predsjedništvu i ovo mi je prva vijest. Ne mogu komentirati nešto što sam sada prvi puta čuo niti znam kontekst niti imam dublju informaciju tako da nemojte očekivati od mene da sada nešto više komentiram.”

Grbin je održao i konferenciju za medije gdje se detaljnije osvrnuo na uhićenja u aferi Software.

“Jedino što mogu reći da mi je žao što nadležna tijela nisu postupala puno brže, jer ako se ne varam ovo je objavljeno još 2019. godine. Nekad je brzina DORH-u vrlina, a čini mi se da ovdje da se nije upetljao OLAF, institucija EU, da bi čekali još duže da se protiv članice predsjedništva HDZ-a pokrene postupak.”

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta poručuje da su ovakve situacije već viđene.

“Prvi put to čujem. Nažalost ne mogu reći da me iznenađuje da je neki bivši dužnosnik uhićen ovdje u RH, nažalost. Ne znam detalje oko ovog slučaja tako da bi bio suzdržan. Međutim, svakodnevno se u RH zloupotrebljavaju ovlasti, nažalost. Ponekad se to otkrije, ponekad procesuira. Pravosudni i sudski epilozi su različiti.”