GRAD ZAGREB: Ravnatelj bolnice Nogalo smijenjen je zbog niza nepravilnosti

Gradonačelnik Milan Bandić na službenoj je Facebook stranici objavio priopćenje oko okolnosti smjene ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala.

Odluku Upravnog vijeća i smjenu pravdaju pronalaskom nepravilnosti zbog kojeg je ravnatelj smijenjen, a ustvrdili su da je upravo smijenjeni ravnatelj stopirao projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu.

Na početku priopćenja pojašnjava se da je djelovanje Dječje bolnice Srebrnjak uređeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti prema kojem je Upravno vijeće dužno razriješiti ravnatelja i prije isteka mandata na koji je izabran ako:

 U obavljanju djelatnosti zdravstvene ustanove nastane gubitak koji pokriva osnivač
 Ako svojim nesavjesnim ili nepravilnim radom prouzroči zdravstvenoj ustanovi veću štetu, zanemaruje ili nemarno obavlja svoju dužnost tako da su nastale ili mogu nastati veće štete u obavljanju djelatnosti ustanove
 Neopravdano izvršava odluke upravnog vijeća ili postupa u suprotnosti s njima

Dalje navode da je Gradski kontrolni ured dostavio Gradonačelniku, Gradskom uredu za zdravstvo i Gradskoj skupštini Grada Zagreba te Upravnom vijeću Bolnice Srebrnjak izvješće od 4. studenog 2019. iz kojeg proizlazi sljedeće:

– od 2014-2018. bolnica je obavljala djelatnost (koju se ne navodi radi očuvanja integriteta doktora) bez dopuštenja nadležnog Ministarstva

– od 2014-2018. ravnatelj je u više navrata zapošljavao djelatnike izvan onih specijalnosti koje je odobrilo Upravno vijeće i izvan specijalnosti za koje je DB Srebrnjak imala dopuštenja Ministarstva

– zbog neurednog obavljanja djelatnosti (bez odluke Ministarstva) pokrenut je niz sporova protiv HZZO-a i time je blokirana mogućnost zakonitog ugovornog odnosa sa HZZO-om

“Upravno vijeće u navedenim slučajevima nema ostavljeno na svoju volju i prosudbu razriješiti ravnatelja ili ne, već je u tim zakonskim slučajevima dužno bez odgode i bez iznimke razriješiti ravnatelja.

Dakle, kada dobije izvještaj koji utvrđuje nezakonitosti iz čl. 88. st. 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Upravno vijeće dužno je razriješiti ravnatelja. Svaki propust u postupanju po navedenoj dužnosti bio bi izrijekom protivan vrlo preciznoj zakonskoj odredbi te bi izlagao članove Upravnog vijeća DB Srebrnjak i samu bolnicu daljnjim odgovornostima za štetu.

Prema tome, gospodina Nogala nije smijenilo Upravno vijeće iz razloga o kojima bi isto imao mogućnost samostalno odlučivati već u slučajevima u kojima je to zakonska dužnost Upravnog vijeća. Sve drugo su insinuacije kojima se želi prikriti očite nezakonitosti.

Ovome svemu Upravno vijeće dodaje da je cijeli projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak (CCTM) stopirao upravo razriješeni ravnatelj koji već mjesecima ne raspisuje natječaj za izradu projekata i time je isti svjesno i namjerno ugrozio u posljednjoj godini svojega mandata.

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak je na 23. sjednici održanoj 2. prosinca i u nastavku 4. prosinca 2019. donijelo Odluku o razrješenju ravnatelja bolnice te o imenovanju prim. mr. sc. Lade Bukovac, dr. med. za vršiteljicu dužnosti do imenovanja ravnatelja.
Predložena vršiteljica dužnosti prim. mr. sc. Lada Bukovac, dr. med. nije prihvatila imenovanje na dužnost vršiteljice dužnosti, o čemu se pisano očitovala u četvrtak, 5. prosinca 2019., u 14.30 sati.

Na sjednici Upravnog vijeća imenovat će se vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice. Do preuzimanja dužnosti vršitelja dužnosti bolnicom upravlja Upravno vijeće bolnice po članku 21. Statuta Dječje bolnice Srebrnjak.

Također, s obzirom na navode o sudjelovanju Grada Zagreba u dosadašnjim fazama projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak (CCTM) ističemo da je Grad Zagreb do sada sudjelovao s 37,5 milijuna kuna u financiranju sljedećih aktivnosti:

1. S 28 milijuna kuna financirali smo:

a) Ishođenje urbanističko-tehničke dokumentacije (2011.)
b) Lokacijska dozvola (2011.)
c) Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za zemljište, danas u vlasništvu Bolnice Srebrnjak
d) Rješenje za građenje (2013.)
e) Idejni i glavni projekt
f) Studija izvodljivosti

2. Kroz projekciju Proračuna 2020-2022. osigurat će se 9,5 milijuna kn za neprihvatljive troškove, uglavnom PDV

Također napominjemo da se u periodu od 2014. do 2019. izvršila financijska sanacija bolnice u cilju očuvanja likvidnosti i urednog poslovanja u iznosu od 11,6 milijuna kn. Iz navedenog je razvidno da su se sa 49,1 milijun kuna u proteklom periodu financirali i projekt i osigurala dodatna sredstva za financiranje redovne djelatnosti bolnice”, stoji u priopćenju.

PISALI SMO:

O TOME SE GOVORI: Je li politika “likvidirala” ravnatelja bolnice zbog EU milijuna i zemljišta – čitajte OVDJE.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/milanbandicgradonacelnik/posts/2471783943064891″ bottom=”30″]