GORDAN JANDROKOVIĆ: Svi zastupnici će moći raspravljati i replicirati

Nakon što je Ustavni sud ukinuo epidemiološke izmjene Poslovnika o radu Sabora, predsjednik Sabora Gordan Jandroković sazvao je sjednicu saborskog Predsjedništva s predsjednicima Klubova zastupnika.

Izvor: Media servis

Dogovor je postignut, rekao je Jandroković novinarima.

“Moram reći da je zaista postojalo visoko razumijevanje oko toga kako bi Sabor trebao raditi u idućem razdoblju, uvažavajući i epidemiološke mjere i uvažavajući odluku Ustavnog suda i velika većina sudionika u raspravi bila je vrlo razborita.”

Onaj tko ima pravo glasati, ima pravo sudjelovati i u raspravi, a dogovorili smo da će svi imati mogućnost sudjelovati u raspravi, dodao je Jandroković.

“Svi zastupnici i zastupnice imat će mogućnost sudjelovanja u raspravi, dakle, neće biti limita vezanog za sjedenje u glavnoj sabornici, u Velikoj vijećnici. To ćemo osigurati na način da angažiramo nekoliko saborskih dvorana, dakle, osim glavne Velike vijećnice”.

Dogovor je pao i oko replika.

“Druga stvar su replike, koje su bile najsporije, na izlaganja predlagatelja. Svi zastupnici i zastupnice moći će replicirati na način da se jave u prostoriji u kojoj sjede. Tamo će biti službenici iz tajništva, oni će zaprimiti njihove zahtjeve za replikom i dostavljati ih onda za predsjednički stol. Zastupnik i zastupnica koji ne sjede u Velikoj vijećnici doći će u Veliku vijećnicu gdje će biti postavljen jedan mikrofon i s te pozicije moći će replicirati.”

Isto vrijedi i za povredu Poslovnika, a i zahtjevi za pojedinačne rasprave će se davati na isti način. Vremenski okviri će se zadržati, a oni koji glasaju videovezom, sada će moći tako i raspravljati. Ipak, sve te mjere malo će usporiti rad Sabora. Svjestan je toga i Jandroković.

“Pa sasvim sigurno da ćemo nešto sporije raditi jer će se više ljudi javljati za replike. Bit će određenih zastoja dok neki zastupnik dođe iz te udaljenije dvorane, ali dogovorili smo se da stavimo sve na ekran. Pola ekrana će biti slika iz sabornice, a na pola ekrana će se vrtiti redoslijed replika, tako da onaj tko želi replicirati, a nalazi se u drugoj dvorani moći će doći unaprijed minutu dvije”.

Dodajmo svemu da zasjedanje počinje u utorak, 3. studenog, aktualnim prijepodnevom. U srijedu je godišnje izvješće Vlade RH, a u četvrtak raspravit će se rebalans proračuna. 10. studenog, u utorak, na rasporedu je rasprava o amandmanima na rebalans proračuna, a dan kasnije glasanje o tome. Do 6. studenog će biti rasprava o izmjeni Poslovnika, izvijestio je Jandroković. 19. studenog raspravljat će u Saboru o proračunu, a tjedan kasnije o amandmanima, dodaje.

Komentiraj