GENERAL STIPETIĆ: Ne idem u Knin, koncert Thompsona me vrijeđa – vojna pobjeda se koristi za derneke

Petar Stipetić

Lanjska seoba Marka Perkovića Thompsona iz Čavoglava u Knin, kao i koncert koji treba biti kulminacija događanja u Kninu na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, mnogi ocjenjuju neprimjerenim za takav dan. Jedan od njih je i umirovljeni general Patar Stipetić, koji neće u Knin.

“Koncert Thompsona i ove medijske rasprave hoće li govoriti gospođa Josipa Rimac – ma to me vrijeđa. Ne idem. Ranije je Thompson svirao u Čavoglavama, sad su sve preselili u Knin. Pa eto im, neka slave”, rekao je general Sipetić za Novi list. “Predvidjeli su svečanost na dva dana. Prvi dan neko ministarsko okupljanje, drugi dan proslava. Ali star sam ja čovjek, nije mi više baš da hodam po brdima i dolinama…”

Misli i kako bi Oluju valjalo svaki put proslavljati i na nekom drugom važnom mjestu, pa i na Banovini, čije je oslobađanje osobno vodio.

“Oluja nije samo Knin. Točno, bilo je to sjedište pobune, i poštujem činjenicu da je osvajanje Knina velika simbolička pobjeda. Ali, vojnički, ondje nije bilo bitke. Naše su postrojbe 5. kolovoza ušle u prazan grad. Teške su se bitke vodile drugdje. Zar treba podsjećati da je Oluja bila strateška operacija regionalnog značaja, u kojoj je oslobođeno mnogo veće područje, i koja je omogućila oslobađanje velikih dijelova BiH? Zato mislim da bi Oluju trebalo obilježavati svaki put na drugome mjestu: u Karlovcu, Sisku, Glini, Petrinji…”, kaže general.

Misli i kako proslave ne bi trebalo biti svake godine, jer se one koriste za raznwe stranačke “utakmice”. Oluju bi, kaže, bilo primjereno slaviti svakih pet godina.

“Na te okrugle obljetnice trebalo bi podsjećati na važnost oslobođenja Hrvatske i zapadne BiH za regiju, pa i za Europu, umjesto da se važna vojna pobjeda koristi kao povod za derneke po uzoru na Thompsonove Čavoglave”, rekao je Stipetić za Novi list.