FOTO: UKRAJINA/RUSIJA – Zelenski obišao oslobođeni Herson, Lavrov završio u bolnici na Baliju

Oslobađanje Hersona unijelo je dodatni elan i motivaciju ukrajinskim snagama. No, za slavlje na jugu nije bilo puno vremena jer su se za to vrijeme na istoku zemlje u regijama Donjeck i Luhansk nastavile borbe s ruskim agresorom.

Izvor: Media servis

Sa G20 summita koji se održava na Baliju je stigla vijest o hospitalizaciji šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova zbog problema sa srcem. No, iz Rusije su brzo su to brzo demantirali iako je guverner Balija rekao da je Lavrov doista bio na pregledu, ali da je odmah izašao iz bolnice.

Ruske trupe iza sebe su u Hersonu ostavili uništenu infrastrukturu zbog čega su građani bez struje i vode, a tamošnji gradonačelnik kaže kako je humanitarna situacija teška. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obišao je oslobođeni Herson koji je nekoliko mjeseci bio pod ruskom okupacijom. U noćašnjem obraćanju rekao je da rade na obnovi infrastrukture kako bi se život što prije vratio u normalu.

“Osigurat ćemo vraćanje zakona i reda u 226 naselja u hersonskoj regiji. To se u ovom trenutku odnosi na više od sto tisuća lokalnih stanovnika. Obnavljamo komunikaciju, internet, televiziju. Činimo sve kako bismo što prije moguće osigurali tehničke mogućnosti za opskrbu strujom i vodom. Ponovno ćemo pokrenuti transportne mogućnosti i poštanske usluge kao i hitnu medicnsku službu i dostupnost lijekova.”

Sreća nakon oslobađanja Hersona bila je samo kratki predah za ukrajinske snage jer na istoku zemlje, u Luhansku i Donjecku, rat i dalje bijesni. Ukrajinski guverner Donjecka Pavlo Kirilenko kaže da su u granatiranju ozlijeđene dvije osobe te da je pogođeno nekoliko višekatnica, dječji vrtić i upravna zgrada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u tim je regijama pak navodno naredio demobilizaciju studenata koje su unovačile vlasti samoproglašenih republika. Tako je barem priopćio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekavši kako je Putin naložio da se studente vrati u njihova mjesta studiranja. I dalje se govori o nastavku mirovnih pregovora, a mišljenja o tome kako i kada ih nastaviti su, čini se, podijeljena.

Naime, američki načelnik Združenog vojnog stožera Mark Milley je rekao kako smatra da bi Ukrajincima bilo bolje iskoristiti ovaj moment za povratak pregovorima jer “potpuna pobjeda nad Rusima ipak nije moguća”. No, njegova ideja nije dobila podršku Bijele kuće. Državni tajnik Antony Blinken i savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost Jack Sullivan su mišljenja da bi primirje dobro došlo ruskoj vojsci nakon povlačenja iz Hersona. O pregovorima se oglasio i visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell rekavši kako će Ukrajina odlučiti što će učiniti, a “naša dužnost je podržati ih”.

Što se tiče G20 summita na Baliju, vijest da je Sergej Lavrov završio u bolnici zbog problema sa srcem brzo je demantirana iz ruskog ministarstva vanjskih poslova. Glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova rekla je da je to lažna vijest iako su je objavile indonezijske vlasti. Kako prenosi Reuters, guverner Balija rekao je da je Lavrov odveden u bolnicu na pregled, ali se s njega “odmah vratio” i dobrog je zdravlja.